Kasten Rönnowsgatan 10, HALMSTAD 035-121660 Öppet: Tis-Fre 09.00-18.00 Lör 09.00-14.00

En seger!

Jag tänker ständigt på vilken fin chans vi fått att äntligen få lyfta fram det vi tror på, att få ventilera tankar och samtidigt få dela med sig av dem till andra. Jag vill tro att kvalité och äkta hantverk kommer vinna i slutändan men att vi människor behöver tid och kunskap för att kunna bryta vissa mönster. Vi lever i ett stressigt samhälle och jag har verkligen förståelse för att man handlar allt man behöver i en och samma butik. Man har kanske inte alltid tiden att åka runt till alla olika butiker och affärer för att samla ihop det man behöver till en middag eller vardagsmaten. Men jag vill ändå slå ett slag för att man tjänar på det i längden, för tänk på att det man får i matpåsen också kommer att hamna i kroppen och det är ju det viktigaste vi har!

En lång jäsning på surdeg ger en fantastisk smak men viktigast av allt, ett mycket bättre näringsinnehåll. Alla våra sädesslag innehåller en antioxidant som heter fytinsyra. Fytinsyran har en negativ inverkan på näringsinnehållet i brödet på det sätt att den binder upp mineralerna och vitaminerna och på så sätt gör det omöjligt för kroppen att tillgodogöra sig dem. Då spelar det ingen roll hur mycket nyttigt vi äter för vi kan ändå inte ta upp det nyttiga. Jäser man brödet i över 12 timmar så förstörs fytinsyran och först då kan vi ta upp alla mineraler och vitaminer. Just nu är "surdeg" lite i ropet, alla vill baka med surdeg och det är ju fantastiskt, personligen ser jag surdegsbak som något genuint och vackert som dessutom är bra för kroppen och jag hoppas verkligen att folk inte ser detta som en trend som kan komma och gå utan att de tar till sig surdegsbrödet till sitt hjärta och ser det som en livslång investering för kroppen och själen! Det säljs mycket produkter idag som det står "innehåller surdeg" på, då kan man lätt tro att det är ett nyttigare bröd, men kolla gärna om det är bakat PÅ surdeg och har jäst den tid det skall eller bara bakad MED surdeg i dvs att man tillsatt lite för en syrligare smak. Ett bröd bakad med en gnutta surdeg i är alltså inte nyttigare...samma sak är det med andra nyttiga bröd, man blir lätt lurad och tror att man får i sig de där nyttigheterna men så är alltså inte fallet så länge men inte "jäst bort" Fytinsyran.
Långjästa Surdegsbröd är alltså en fin investering för din kropp och dessutom oftast billigare än vad "vanligt bröd" är. Oftast ser man till storleken (två bröd kan vara lika stora men det ena kan väga hälften så mycket som det andra, pga av hävningsmedel som gör att man kan jäsa ett bröd mycket mer utan att det faller ihop som ett bröd utan hävningsmedel skulle göra), så gjorde även jag och Johan, vi hoppades att våra kunder skulle förstå att de fick betala lite mer för nyttigt bröd bakat på ekologiska råvaror och med massor av kärlek tills vi gick i affären och kollade på kilopriset istället för styckpriset för en limpa! Vi blev faktiskt chockade över det höga kilopriset och insåg att nästan alla våra bröd var billigare per kilo, först blev vi lite ledsna att man tar mer för ett maskintillverkat bröd men sedan vände vi och blev glada! Vad bra att kvalité kan vara billigare, då har ju ALLA råd men nyttigt bröd! För pengarna man sparar på ett år kan man göra annat kul för:) en riktig seger! Alla vinner!
 

-Pappa, var kommer mjölet ifrån?

 
Äntligen fick Lykke se vart mjölet kommer ifrån. Hon undrar jämt var ALLT kommer ifrån!
 
 
 
Jag o Johan försöker  komma på vad vi skall göra på bilderna men lägger ganska snart ner;)
 
En vete mustasch
 
 
 
När det börjar klia på benen får man åka på ryggen
 
 
SÅÅ vackert
 
Halva familjen
 
Idag var vi i Laholm och fotograferade till vår hemsida! En konstnär från Laholm, Kirke, skall måla av bilderna som vi sedan skall använda oss av, Lykke fick såklart förlja med o kolla på de olika sädeslagen. Havre, korn o vete som de odlade just där, och så potatis. Lykke som undrar allt tyckte det var mycket intressant coh skall ta med sig vete i morgon till dagis som hennes sommarskatt!
 
 

Inte dyrare med bra bröd!

Tänkte slå ett slag för att det INTE är dyrare att köpa bra bröd! Många kanske tycker att det är dyrt att köpa bröd hos oss och känner att de inte har råd att handla för ofta! En 800g limpa hos oss kostar mellan 39- 55 kr, de dyrare innehåller valnötter eller aprikoser, därav de dyrare priserna.
Vårt dyraste bröd är Pain de campage(franskt lantbröd) kostar 75 kr och väger 2 kg. En påse lingongrova kostar ca 20 kr o väger 500 g. Det vill säga, 2 kg lingongrova är alltså dyrare än att handla ett härligt stort franskt lantbröd i vår butik som dessutom är bakat med kärlek, på 100 % ekologiska råvaror helt utan några tillsatser, och så får man ju träffa en glad bagare samtidigt med:)
Så nästa gång ni handlar ett matbröd i er mataffär, kolla vikten o kör en pris/kg check så får ni se att man ofta betalar precis lika mycket eller mer i mataffären eftersom de flesta bröd innehåller mycket luft och hävningsmedel som gör att de ser lika stora ut!
Dessutom skulle jag vilja påstå att det är väldigt mycket trevligare att gå in i en butik som verkligen brinner för sin sak, få en personlig kontakt och dofta på annat gott samtidigt som man handlar sin limpa om man nu känner att tiden finns såklart/ Vi ses i butiken
En saftig god och nyttig valnötslimpa

Rekord dag

Jag o Johan är lite chockade idag, vilken rusning det var i butiken, i princip var det mesta slut runt 10 tiden och vid 12 var det tomt i butiken, Vi är så tacksamma för den fantastiska responsen vi fått och för alla glada kunder som kommer och handlar. Såklart vill vi att det skall finnas bröd till alla och jobbar stenhårt med att försöka se ett mönster men det är inte så lätt, den ena dagen är inte den andra lik...vill ni vara 100 % säkra på att få er limpa så går det bra att ringa o lägga undan en;) 
MVH/ My 

Världens bästa hjälpreda...

...hade pappa i bageriet idag! Lykke har längtat o väntat på att få komma o hjälpa till o baka. Senast jag såg henne så stolt var när lillebror kom till världen och hon fick se honom för första gången. Hon hälsade fint på alla, vinkade på de förbipasserande och knådade sin lilla degbit...underbart att se!
redo i mammas rock och alldeles för stort förkläde invikt 10 gånger:)
 
 
kolla på när pappa friskade surdegarna


www.brodochkonfekt.se
RSS 2.0