Kasten Rönnowsgatan 10, HALMSTAD 035-121660 Öppet: Tis-Fre 09.00-18.00 Lör 09.00-14.00

Tack för i år!

 
Nu är snart 2012 över och vilket år vi haft, Johan och jag! I början av året kom vårt andra barn till världen. Vi hade bestämmt oss för att vänta lite till med vår stora dröm, vår butik. Koncentrera oss på vår familj, sitta säkert rent ekonomiskt när vi var föräldralediga, Johan skulle vara pappaledig halva tiden osv. Inget blev som vi tänkt oss. I April hoppade vi rakt ut i det okända, riktigt otäckt när man har två barn, hus och bilar men ack så spännande! Man måste våga för att vinna och framförallt trodde vi stenhårt på detta! Det var det läskigaste och roligaste vi gjort. Det har varit riktigt tufft sedan 1 juni, med oändliga arbetspass, lite tid för familj och ett evigt pusslande. Johan har varit ifrån butiken tre dagar sedan 1 juni. Vi vill ha allt och vi har gett oss fan på att få det med. Inte välja, karriär eller familj!  Vi är så otroligt tacksamma för alla er som kommer till vår butik varje dag och handlar vårt bröd, för att ni sprider ert ord och för att det varje dag kommer nya ansikten till oss. Extra roligt är att det är en så stor blandning av människor och vi får träffa och prata med er allihop!
Tack vare er så kan vi driva vår butik och vår dröm. 
I mitten av februari är det dags att bygga till vår söta del och det skall bli otroligt roligt att få börja jobba igen:) 
Förhoppningsvis kommer vi få ihop livspusslet lite bättre så att inte våra älskade barn kommer i klämm för dem värdesätter vi högra än något annat. Det är dem som tar ner oss på jorden. 
Som ni vet så stänger vi bageriet efter den 23 och öppnar igen den 3 januari. Förutom att butiken behöver målas om av allt "sot" från ugnen och lite bakning till Spis och Deli i mellandagarna så skall vi njuta av varandras sällskap, åka skridskor med vår stora tjej och bara ha det bra! 
Vi skulle vilja önska alla en riktigt God jul och ett Gott nytt år och hoppas vi ses igen den 3 Januari!
 
My & Johan

Lyx på påse

Jag fick en bonusdag i butiken idag. Det har dragerats nötter hela dagen faktiskt. Just dessa nötterna lärde Ted Johansson mig när jag jobbade på Lux Dessert och Choklad i stockholm. Nötterna är verkligen "lyx på påse" och är en perfekt julklapp tycker jag. Dem är inte inget man kastar i sig en hel påse utan mäktiga små chokladtäckta nötter som man skall njuta av. De kanske inte ser så kaxiga ut vid första anblick men ack så underbara:

Vi har valt att jobba med de lite exklusivare nötterna, Marcona mandel och Macadamianöt, jag gillar dem, de är underbara i smaken och macadamian ger dessutom ett skönt krisp som jag gillar. Marconamandeln är en sort som bara växer på den spanska medelhavskusten mellan Tarragona i norr och Malaga i söder. Nöten är rundare och mjukare än den vanliga mandel, söt och smörig.

Vi saltrostar båda nötterna i olivolja och salt.  Mandeln dragerar vi sedan i en 65% grand cru choklad från Sur del lago i Venezuela. Choklad delas in i olika kvalitetsgrupper, varav Grand Cru är den absolut bästa. Endast speciellt utvalda bönor används i Grand Cru-kvaliteterna. Denna chokladen innehåller bara criollobönor som ger den finaste chokladen. Eftersom Criolloträdet är så känsligt ger det inte så mycket frukt vilket gör tillgången liten och priset högt. Mindre än 3 % av världens chokladproduktion kommer från criollobönan. 

Macadamianöten kommer till största delen från Australien där den började att odlas på 1880-talet men finns idag också på bla Hawaii och Malawi, Kalifornien och  Mexiko. Den är stor och rund. Efter att vi saltrostat den dragerar vi den i 38% Criolait choklad från Maracaibo, Venezuela. Även den en Grand cru enbart gjord på Criollobönan. 

Påsarna innehåller 150 g och ligger på 82 kr för Macadamianötterna och 69 kr för Marconamandeln. Det finns 100 påsar i butiken och det kommer inte göras mer innan jul så passa på om ni vill ha er en.

Trevlig kväll/ My

 

 

 


När skall man få rabatt?

Jag har länge funderat över en sak, eller flera egentligen. Jag funderar otroligt mycket, gärna när jag skall sova eller ska och ska, behöver skulle jag vilja påstå. Detta är något som jag som sagt tänk på länge, i många, många år men sedan vi öppnade eget har tanken trängt på allt oftare. Senast ikväll när jag skulle köpa mat på Ica och handlade 3 påsar att lägga min mat i för 6 kr.
 
Det handlar om folks förmåga att be om rabatt. Jag vill med detta inlägget inte verka dryg eller påhoppande men jag skulle vilja lyfta fram detta på ett tänkvärt sätt. Vi får ofta frågan om vi kan lämna rabatt när man handlar lite mer än "standard" typ 10 limpor, eller 20 kanelbullar osv. Vi pratar alltså på summor om 300-500 kr eller mer. Jag tänker så här. Ber om om rabatt på Ica när man handlar 30 liter mjölk? Eller om man handlar en tröja för 500 kr på Lindex? Det skulle ju aldrig falla en människa in men varför är det så lätt att ställa frågan när man handlar "mat" i en liten butik?
Oftast sliter ju de där som har den lilla butiken, i detta fallet vi som djur för att få allt att ens gå plus minus noll och nu i början handlar det ju om ren överlevnad att få sitt lilla bageri att gå runt. De som äger Ica maxi stormarknad är nog inte lika nervösa varje kväll när de går och lägger sig -kommer det några kunder i morgon. De är nog inte lika förkrossade och sitter hela kvällen och överanalyserar varför det blev 93 lussekatter kvar i går. Men det är ändå "vi småföretagare" som råkar ut för de som vill ha rabatt, som tycker att de handlar så mycket och gynnar oss så pass att de skall få en 50 lapp i rabatt! Tänk om man gick in på MQ och köpte två tröjor för 1000 kr och bad om 200 kr rabatt, då skulle de ju tro att man var helt galen!
 
Idag fick vi en "fråga" på Fb, hur vi kunde ta 20 kr för en saffransbulle (kanelbullestyle), det tycker inte jag är fel, att fråga alltså. Man skall som inte Johannes Brost sa, -dö nyfiken! Jag tycker det är bra att man frågar om man undrar och jag tycker det käns bra att kunna svara utan att skämmas! Våra bullar väger 100 g, med andra ord inte så mycket luft. De är gjorda på ekologiska råvaror, mandelmassa, mandel, nygjord vaniljkräm på den dyraste/finaste vaniljstången, saffran som kostar skjortan(som dessutom är inkokt i en fin cognac). Den är snurrad som ett nystan vilket tar tid av händer och inte maskiner. Den jäser i 24 timmar och bakas sedan i en stenugn. Bortsett från råvarorna skall det till arbetskraft, driftkostnader, man får komma in i en varm och trevlig butik som både skall värmas upp och vara tänd..helst;) Man kan inte jämnföra en kostnad på en bulle med vad du får betala styck för sina bullar hemma! Ja menar vad kostar det för mig att göra en bulle hemma med Lykke? Min tid kostar inget, min lilla ugn kostar i princip inget, vi har vårt hus för att bo i det,  jag har varken vaniljkräm eller mandelmassa i dem och jag kan lova att de inte heller är hälften så goda som Johans;)
 
Så man måste alltid se det till att man köper mer än en bulle, man köper en liten helhetsupplevelse, en känsla. Man får lyssna på fransk musik, träffa någon som berättar lite om vårt sortiment och som man kan ställa frågor till om man vill, man får se på bagarna som bakar..det är många som tycker det är kul att byta ett par ord med dem om bröd eller annat, man får en lyxig påse (på ica betalar man 2 kronor för en plastpåse som förmodligen kostar 3 öre för dem att tillverka)  att ha sin bulle i oftast två, en brödpåse och en papppåse att ha brödpåsen i. Frågan är, vad skulle en bulle kostat om det var ett  handgjort klädesplagg gjord av svensk  arbetskraft? Förmodligen några hundra. Man får nog helt enkelt som jag brukar säga, välja. Hur man vill handla och vart man vill lägga sina pengar. För det finns ju känt mycket att lägga dem på;) Vill man smaka på en god bulle med saffran i så tycker jag definitivt att vår är värd sina 20 kr! Vi ses i butiken/ My 

1 December

Så var det dax för julsortimentet att komma fram idag, det gick åt snabbt och vi hoppas att alla som fick tag i en lussekatt eller längd blev glada! Vi kände på pulsen lite idag och med facit i hand hade vi nog kunnat baka det femdubbla av julsortimentet. Får bli mer till veckan!  Saffranslängden är verkligen längdernas längd med vaniljkräm, mandelmassa, saffran och mandel. Dessutom har vi fått upp julgran i butiken. Julstjärnorna har väntat på en skruvdragare som vi jämt tycks glömma i hallen. Vår dotter undrar väldigt mycket varför julen redan är i bageriet och inte hemma, med tanke på granen? 
Hemma har vi bakat pepparkaks"hus" med stora familjen och årets vinnare blev Johan och min svåger John som  byggde en väderkvarn (såklart). Många ville vi skulle ställa dem i bageriet men tyvärr hade fukten tagit kål på dem på någon timma så de får vara kvar hemma hos oss. Dock har kvarnen redan tappat vingarna och skeppet har blivit ett vrak. Vår dotter har norpat en och annan gran också;) De avancerade konstruktionerna håller tyvärr inte så länge!
Det har bakats en del pepparkakor och lussekatter hemma med! Jag älskar lussekatter, speciellt degen:) Lykke kavlar så flitigt och stansar ut centimeter tjocka pepparkakor;)
 
Från och med tisdag kommer vi att ha öppet till kl 18.00 tis-fre i för hoppning om att alla de som slutar 17.00 också skall kunna köpa sig ett gott bröd! 
Vi kommer att hålla öppet söndagen den 23 dec mellan 09.00-14.00 för dem som vill handla till julafton. Vi kommer mest baka mot beställning den dagen så vi önskar att alla förbokar vad de vill ha minst två dagar innan. 
Efter det stänger vi och öppnar igen den 3 januari kl 09.00
 
Trevlig kväll/ My
 
motorsågen
julexpressen som kom med bockarna och granarna
väderkvarnen
vasaskeppet
Vinnarbidraget
 
 
 
 


www.brodochkonfekt.se
RSS 2.0