Kasten Rönnowsgatan 10, HALMSTAD 035-121660 Öppet: Tis-Fre 09.00-18.00 Lör 09.00-14.00

Årets familjefajt!!!!

Varje år har vi ett mästerskap i vår/min stora familj! 7 syskon plus respektive, springer runt i vårt kök och bygger pepparkaksdelar. På söndag är det åter dags för pepparkaksmästerskapen! Alla är tävlingsmänniskor och jag och min storebror har en 1:a plats att försvara!!! Alla är laddade, spännande! 
 


Livets balansgång

Barnen har varit hos mormor i två dagar. Första gången den lille sovit borta från oss. Kändes konstigt men "vi" behövde det eller rättare sagt butiken behövde det. Nu är det påfyllt, hyllorna och nya bordet är fulla med godsaker som safter, sylter, marmelader, skorpor med saffransmak, julbiscottis med choklad, aprikos och vörtkryddor mm.
Nästa vecka kommer jag att få en dag till i butiken för att koka mer marmelad och saft, skönt. 
Som jag sagt innan känner jag stressen över att inte kunna vara i butiken samtidigt som jag försöker njuta av sista tiden hemma med våra små. De är våra juveler och vi värdesätter dem högre än livet. De skall aldrig hamna i skymundan för våra karriärer, aldrig känna sig åtsidosatta eller "bortvalda" på något sätt. Livet är en balansgång, verkligen. Idag vakande jag till en oerhört tragisk "väckarklocka". Två otroligt duktiga kockar och fina människor som jag fått förmånen att träffa i mitt arbetsliv dog i en taxi i Hong Kong. De jobbade i London på The Fat Duck, en av världens främsta restauranger, de var i Hong kong på en arbetsresa. En buss tappade kontrollen och krossade deras bil och de dog där och då. De var mitt upp i livet, slet som djur för det dem älskade. Hemma väntade fru och barn. Plötsligt tar allt slut...  Något att tänka på..något som kan få vem som helst att ligga sömnlös...
Ta vara på livet..det kanske svåraste som finns.. 
 

Industriella smakar?

I morse när jag slog på nyhetsmorgon pratade de om aromämnen kontra riktiga råvaror. Det är så sorgligt tycker jag..sorgligt att man får göra nästan vad som helst med mat. I Sverige har vi väldigt strikta regler hur tex lokalerna skall se ut där livsmedel hanteras. Tex har vi åtta handfat/vaskar i vårt lilla bageri, ÅTTA stycken. Jag är medveten om att regler är nödvändiga men ibland kan jag också tycka att de tar överhand. Varför inte fokusera lite mer på regler kring MATEN, vad som får finnas i själva maten? Innehållsförteckningarna skall inte behöva se ut som små noveller och varför är det alltid så att det som skall vara huvudråvaran alltid är det det finns minst av i förpackningen? Varför innehåller en jordgubbssaft 2 % jordgubbar och varför innehåller en vaniljsås 0% vanilj? Idag åt vi korv på mackan till kvällsmaten. Så läser man att det är färgämnen i korven? Varför då?
Det som är allra tråkigast i denna soppa är faktiskt att det har pågått så länge och är en sådan "naturlig" del i allas vardagliga mat att många vant sig vid de industriella smakerna så pass mycket att de tycker att det är den äkta råvaran som smakar konstigt? Jag vet inte hur många gånger jag stött på människor som tycker att en pulver bearnaise är godare än en handslagen bea på fina råvaror. Många vet inte hur äkta vaniljstång doftar och smakar för de är så vana vid industrivaniljaromen. 
 
På hemmaplan just nu håller vår son på att bekanta sig med maten som vi äter. När vi skall iväg på "resande fot" köper jag barnmatsburkar som sägs innehålla 100 % naturliga råvaror till honom!? Då kan man ju undra hur 100 % naturliga råvaror kan smaka så konstigt och otroligt nog, nästan likadant..vilken smak du är väljer. Sedan undrar jag varför innehåller de så mycket vatten och förtjockningsmedel? Eller egentligen undrar jag ju inte för jag vet ju svaret, pengar! Jag avskyr burkarna, tycker inte de smakar gott. Jag tycker de smakar illa. Jag dömmer ingen som väljer att ge sitt barn dessa burkar och jag försöker inte vara något praktexemplar som lagar min egna barnmat men barnen lär sig ju inte känna smaker? De där burkarna är ju bara en konsistens som mättar ett hungrigt barn. Dessutom så ser jag personligen inte det jobbiga med att laga samma mat till min son som jag samtidigt lagar till resten av familjen när vi äter,minus saltet. Bara att ha en gryta vid sidan. Billigt, gott och nyttigt! Det kanske inte är för alla och jag vet hur stressigt livet är och kan förstå att man tar en burk för att det är smidigt men att laga sin egna barnmat är inte jobbigare än att laga sin egen mat och jag önskar att alla provade.
 
Apropå industri kontra på riktigt så har jag nu gjort goda choklad/kryddblandningar på fin choklad, vaniljstång, Sri lanka kanel och grön kardemumma till butiken! Koka upp 5 dl mjölk och häll över blandnignen och låt dra så får ni en riktigt god och lyxig chokladmjölk. Ett bra alternativ till de som inte gillar glögg! 
Trevlig kväll/ My
 
 
 

Julen närmar sig med stormsteg

Hej på er!
Julen närmar sig och det är inte utan att man känner sig en aning stressad över situationen. Tyvärr skall jag inte säga men det är ju så att vår yngsta son bara är 10 månader vilket gör att möjligheten för mig att jobba som man borde nu i jul inte finns. Vi visste ju detta från början, att vår butik kommer att vara halv det första halvåret men jag trodde inte det skulle kännas så "jobbigt" som det faktiskt gör. Jag o Johan är två arbetsmyror och älskar det vi gör och jag LÄNGTAR VERKLIGEN till att sätta igång nu. Men det är bara till att snällt vänta. Ni är fantastiska som håller ut och jag kan lova en "söt och god" belöning när vi öppnar upp vår butik i sin helhet nästa år med ostkaka, desserter, choklad, saft, sylt, marmelad, konfektyr, glass, sorbet, ostkaka, tårtor mm.
Helst skulle vi så klart vilja fylla hela butiken till bredden med godsaker nu inför julen men vi skall göra så mycket vi hinner på de dagar då barnvakt blir tillgänglig. Men jul i butiken blir det såklart ändå, jag är en riktig julmänniska och längtar till en gran står klädd hos oss, dock en anings mjölig;) 
Vi kommer att ha ett fast julsortiment som Johan och Johannes gör och det kommer att finnas varje dag. Lussekatter, saffransbullar, vörtbröd, allt på surdeg såklart. Sedan kommer vi ha ett "rörligt" julsortiment också som jag kommer att göra bestående av: Saffran/mandelbiscotti, vört/chokladbiscotti, chokladblandningar, dragerade maccadamienötter, dragerade katalanska mandlar, julkola, gelehallon(på riktiga hallon såklart) fikonmarmelad, jordgubbssylt, äppelmust mm. 
Vi har 4 flyttlådor med Ingrid Marie äpplen som står och väntar på att mustas, tyvärr gick vår mustmaskin sönder runt äpple nr 50 så det var bara till att lägga ner och stoppa in dem i förrådet igen. Tänk så mycket äpplen som aldrig får bli något mer än ett "ruttet ett" på gräsmattan? Vi är alldeles för dåliga på att ta tillvara på våra äpplen i Sverige!! Det beror väll på tiden såklart men ni vet väll att det finns folk lite varstans som kan musta åt er om ni inte själva har tid, supergott!!
 
/ My
Lykke klär sin lilla gran julen 2011
 
 
 

Vetelängd

Till alla er som älskar våra surdegskanelbullar kan jag ge en glädjande nyhet, nu finns dem på längd i butiken för 40 kr! Välkomna!

Är det slut så är det slut

Att baka med surdeg är speciellt på många sätt. Framförallt kräver det tid, vi jäser vårt bröd i 24 timmar. Sätter det på morgonen och bakar av det nästa morgon för försäljning. Vi bakar alltid så mycket vi har kapacitet till i våra lokaler! Brödet SKA ta slut, annars måste vi ju kasta alternativt skänka bort. Vi är nöjda och glada nu för vårt bröd räcker nästan hela dagen istället för att ta slut på förmiddagen som det gjorde för ett par veckor sedan. Däremot så har vi märkt en lite tråkig grej bland alla våra fantastiska kunder. 95 % är underbara, glada och trevliga men så har vi de där 5 % som gör oss lite ledsna. 5 % som är arga, sura och otrevliga för att brödet är slut. Jag kan förstå om man blir besviken när man tänkt gå och handla en god limpa och allt är slut men jag kan inte förstå varför man är otrevlig och skäller ut den som står framför dem? Vi håller på med färskvaror inte klädesplagg. Vi kan inte ha en full butik kl tio i fem om vi stänger fem för då har vi verkligen misslyckats. Det är som att gå på restaurang, är det fullt är det fullt, som det skall vara. Hos oss är det slut om det är slut! Nästa år kommer vi ha ett stort sött sortiment och det betyder att även om brödet är slut finns det massor att välja på ändå, desserter, chocklad, tårtor, ostkakor, konfektyr och annat! Det skall bli skönt och roligt!
Tänk på att alla mår vi bättre om vi är trevliga mot andra och glöm inte att om man vet med sig att man kommer innan stängning så ring gärna och lägg undan ett bröd:)
I morgon är det stängt pga Alla helgons dag och vi önskar alla en jättetrevlig helg!
Mvh My och Johan

Lite kärlek blir alla glada av:)
 


www.brodochkonfekt.se
RSS 2.0