Kasten Rönnowsgatan 10, HALMSTAD 035-121660 Öppet: Tis-Fre 09.00-18.00 Lör 09.00-14.00

Stängt på Lördag

Alla helgons dag den 3 november kommer vi att hålla stängt i butiken, välkomna att köpa bröd till helgen på Fredagen!
/ My och Johan

Stolthet, pengar och konkurrens

I natt har jag legat och grubblat över en del saker som jag gärna delar med mig av!
Det första är konkurrens! Folk verkar i största allmänhet vara så rädda för konkurrens? Det är nog den vanligaste frågan vi får, om vi är rädda för konkurrens? Varför skall man vara det? Så har aldrig vi tänkt! Nu finns det ju inga fler renodlade surdegsbagerier i stan och det tycker vi är otroligt synd! Tänk så bra om stan varit full av dem, vet ni varför? Se på storstäderna i världen och för att ta ett närmre exempel, Stockholm. Inte tänker alla stjärn-och fin restauranger att de kommer få konkurrens när ett nytt bra ställe öppnar. För det första föder det en medvetenhet bland folket vad bra mat och råvaror är, för det andra pushar det till att bli ännu bättre, att ständigt utveckla sig för att hänga med o ligga i just toppen! Så ju fler bra ställen som finns ju bättre är det, helst bara bra ställen!!!
Det andra jag låg och tänkte på i natt var pengar! Vi är så otroligt duktiga på att spendera pengar på både dyra kläder, inredning och annat men maten? Det allra viktigaste, det man får i kroppen!? Vi oroar oss för diverse gifter och ämnen som finns i både kläder och leksaker men just det som hamnar I kroppen är det få som tänker på!
Ibland höjer folk på ögonbrynen, 20 kr för en vaniljbulle!? Hur kan det vara möjligt? Samma sak gäller här som med saft, sylt eller en brödlimpa. Köper man en vaniljbulle för ca 10-15 kr så kan man ju också ta en titt på vad som finns i den. 1. Den kommer förmodligen inte ens väga hälften så mycket för den har med all säkerhet hävningsmedel i sig som gör att man kan jäsa upp den mycket mer utan att den sjunker ihop=massor av luft 2. Den är med all säkerhet inte penslad med ekologiskt svenskt smör innan den rullas i socker utan bara vatten 3. Vaniljkrämen innehåller med all säkerhet varken riktig vaniljstång eller riktiga ekologiska mejerier utan är gjord på ett pulver. Är det inte roligare att faktiskt betala några kronor mer för en äkta vaniljbulle...och bara för det skall jag ge mig ut i affären idag o kolla in vikt och pris för ser man till vikten är bullen oftast inte dyrare när den är gjord på riktigt för den har en tyngd i sig!
Samma sak som vaniljbullen gäller ju allt annat med, en croissant där degen är kavlad i timmar med äkta smör är ju såklart både godare och dyrare än en maskintillverkad en, full med okända ämnen och ett innehåll att ifrågasätta, eller är den kanske kavlad med ett sådant där konstigt wienermargarin som tydligen finns?
För att ta upp brödet när jag ändå håller på så tycker jag att det är väldigt intressant att vårt 2 kilos bröd, pain de campagne är billigare än sveriges mest köpa bröd, en maskintillverkad lingongrova full med tillsatser! Det är verkligen dags att börja ifrågasätta och ställa krav på den mat man handlar...ingen vill bli lurad men ändå låter vi oss ständigt bli lurade! Innehåller något jag köper "vanilj" tycker jag det är en självklarhet att det är riktig vaniljstång eller ett riktigt vaniljsocker gjort på stång men är det det? Oftast inte. Innehåller något pistagenötter förväntar jag mig äkta pistagenötter och inte någon paste man öppnar på burk som i 99% av fallen endast innehåller grön färg och essenser, alltså inte ens riktiga nötter! Det fanns en tid då jag använde mig av essanser o "annat" för det var kul tyckte jag....men vad var det som var så kul med det kan man ju i efterhand undra? Är det inte roligare att använda riktiga hallon i marshmallows för att ta ett ex? Jo det är det, och godare med, såklart! Jag tror att alla dessa problem bottnar i två saker, okunskap och pengar.Klart att det är billigare att tillverka saker på andra råvaror än de som är äkta och bra och klart man tjänar mer pengar när man säljer dem om man inte har så höga råvarukostnader, men är det inte dags att tänka på stoltheten, Vi vill ju vara stolta över det vi säljer, kunna stå upp för allt med rak rygg och säga, detta har vi gjort bra, detta är vi stolta över! Pengar är inte allt även om såklart målet är att få runt sin verksamhet..men stoltheten är nog så viktig! Så var det kunskapen, har man inte den så får man skaffa den, man är aldrig fullärd och det är bara till att ge sig ut och finna den!! Det var nattens tankar det...vad tycker ni? Lämna gärna en åsikt hur ni tänker och vad ni förväntar er! / My
 
 

Bilder från dagarna som gått

Det har verkligen varit full fart i dagarna!! Bjuder på lite bilder så de som inte fått tag på något bröd i alla fall få se hur det ser ut;)!
Det var bara jag och marmeladen/saften kvar sent igårkväll
bra jäskraft i denna rackaren
 
Klistra påsar, det skall göras det med;)
Pain de campagne 
 
 
Nygräddade bullar
 
 
 
Beställningarna packade
Johan kolla inkråmet på pain de campagne
färdigt bröd att lägga fram
Ruggit ute, härligt inne
full fart!

Vi blir fler i Teamet!

På fredag välkomnar vi vår nya medarbetare Sus Anne till butiken, hon kommer att stå i butiken och sälja till alla härligt kunder som kommer! Härligt att kunna utöka teamet!
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här har ni Johannes som är i full fart med att lära sig baka och Martin som är vår allt i allo!
 
Här är Bengt, vår tredje delägare och ekonomiansvarig, och så jag och Johan såklart!
 

Nya system

Slutet av förra veckan gjorde oss verkligen mållösa och vi förstod att reportaget i Hallandsposten gjorde att tusentals människor hittade till vår butik. Vi som var vana vid 60-100 kunder per dag gick plötsligt på knäna! Som jag sagt tidigare kommer vi alltid baka kvalité före kvantitet och varje dag har vi bakat så mycket som vi kapacitet till med händerna som redskap! Vi vill vara stolta över vårt bröd och aldrig tumma på det för att sälja så mycket som möjligt. Dessutom hade vi inte kunnat baka mer även om vi haft sex händer heller för vi har bara byggt ett kylrum och i det kylrummet ryms bara ett visst antal vagnar. Även om vi såklart önskar att alla som besöker vår butik skall få köpa sig ett bröd så är det i dagens läge en omöjlighet. Därför får det bli först till kvarn. Vi har funderat i helgen på lite nya lösningar för att göra situationen lite bättre i alla fall och kommit fram till följande,
1. låsa upp dörren 09.00 och låsa den 17.00
2. Bara ta emot ett visst antal beställningar per dag och sedan sätta stopp.
3. Göra Pain au chocolaté och Croissanter endast på lördagar.

Tidigare har vi inte tyckt det varit så noga när kunderna kommit, vi har erbjudit att man får komma från sju om man har överseende med att bara någon sort är klar eller att man får vänta lite om man kommer just som en ny brödsort skall in i ugnen. Vi har stängt men låtit dörren varit öppen om vi haft bröd kvar vilket vi allt som oftast haft.
Nu är spelreglerna annorlunda. Vi hinner inte baka av som vi skall på morgonen, vi hinner inte packa beställningar eller lägga upp vårt bröd när det är färdigt. Det har kommit så mycket folk på morgonen och ofta har kanske hälften av brödet redan varit slut då klockan slår 09.00. Så för att ge oss själva en chans måste vi göra såhär och hoppas att alla har överseende med detta.
Vi kavlar Croissanter och pain au chocolate för hand vilket tar enormt mycket tid så framöver kommer det att göras till lördagarna så kan vi baka mer bröd på vardagarna istället!
Vi är superlyckliga för det stora intresset som alla visar, och det kom faktiskt som en chock i torsdags, tror inte vi har hunnit smälta detta ännu. Jag själv har ju ingen möjlighet att stå i butiken just nu eftersom vi minsta bara är 9 månader men med hjälp av barnvakt ibland så ses vi där inne /MyHar har vi bakat till en "vanlig dag", nu bakar vi 10 gånger så mycket!

Kvalité före kvantitet

Dagen har varit hysterisk minst sagt och vi har gjort allt vi kunnat för att ta hand om de tusentals människor som kommit till oss idag för att handla och få tomhänta ifrån oss! Vi har helt enkelt inte kapacitet att baka så mycket, det har bara industribageri och ni vet vad vi tycker om dem!!! Vi är otroligt glada över allas intresse och hoppas såklart att så många som möjligt skall komma tillbaka och få sitt bröd. Vi kommer baka så mycket våra händer klarar av utan att tumma på NÅGON kvalitét, Kvalité går alltid först i våra hjärtan, vi är inte ute efter att sälja så mycket som möjligt utan vi vill baka så mycket bröd vi kan och fortfarande göra det bra. Vi vill vara stolta över alla våra bröd! Jag tror att vår butik kommer ha många kunder i helgen så vill man ha sitt bröd gäller det att vara ute i god tid eller ringa o boka ett! NI är guld, alla var och en som kom idag och alla andra dagar!
Vi ses i butiken!
My och Johan!

Man är inte mer än människa

Hej!
Sedan jag slutade att arbeta på Fredsgatan 12 i Stockholm har jag sällan varit nervös! Trots att jag slitit på några av världens bästa restauranger i både London och New York så var det först på Fredsgatan 12 som jag kunde bli nervös över en kväll! Utomlands står man såå många kockar i köket, i Sverige är det betydligt mindre folk i köket o ansvaret är ibland enormt. Men varje kväll när klockan slog fem släppte det o man åkte rakt in i solen, som Kökschefen jämt sa! Eller för all del -kör tills ni dör! Alla tallrikar skulle såklart vara perfekta, ingen tid eller utrymme för slarv. Den person som lärt mig nästan allt jag kan om fingertoppskänsla är Paul Svensson, vilken Teamledare! Kommer alltid stå i tacksamhetsskuld mot honom!
Men man blir stark av att vara nervös och fixa det man varit nervös inför! En av de mest stressiga kvällar vi hade med OTROLIGT mycket att göra, for jag fram som en galning i köket, plötsligt högg Paul tag i min arm, jag flög tilbaka mot honom i ett språng ifrån honom, han tittade mig rakt i ögonen o sa -ANDAS, MY! Efter den kvällen, som vi rodde i hamn kanon kände jag NU KLARAR JAG ALLT!
MEN oj då...klarar jag verkligen det? Sitter i soffan, biter på naglarna, har till o med lipat av nervositet, för vad tänker ni? FÖR VÅRA KANELBULLAR!!! Johan är en fantastiskt duktig surdegsbagare..han pratar med sina degar, värnar om dem, känner av kyla och värme, hur många gånger någon öppnat kylen där de kalljäser, hur står solen på rutorna..allt spelar roll. Just nu håller han även på att lära vår nya anställda detta, det är en resa för honom och även om bröden ibland blir lite platta nu i början av hans resa så kommer de att vara lika goda och se likadana ut inuti! Det är ett konstnärsyrke och inget man lär sig på några dagar! Vart jag ville komma var att trots att jag inte tvivlar på Johans skicklighet så vet man aldrig vad som just nu händer i bageriet! Hur kallt är det där borta, jäser de 670 kanelbullarna? Tänk om de kommer in i morgon o det inte hänt något, tänk om ditten och tänk om datten...målar upp det ena efter det andra. På ett sätt är det skönt att vara nervös igen och på ett sätt är det fruktansvärt. En sak är säker, kanelbullens dag är i morgon, med eller utan bullar;)
Mvh
My

Ändrade öppettider

Nu ändrar vi våra öppettider genom att utöka dem på vardagarna och ta bort en timma på lördagen.
tis-fre 09.00-17.00
lör 09.00-14.00
Välkomna!


www.brodochkonfekt.se
RSS 2.0