Kasten Rönnowsgatan 10, HALMSTAD 035-121660 Öppet: Tis-Fre 09.00-18.00 Lör 09.00-14.00

Äntligen är vi med skylt

Vi har väntat på bygglovet för vår skylt och nu har det äntligen kommit sedan ett par dagar tillbaka! Idag kom den upp, äntligen!!!! Känns bra! 

Att göra en riktig vaniljsås...

...är inte svårt! Jag skulle nog gissa på att de flesta köper en färdig i affären som är klar att servera eller som man kallvispar. Men prova, det är enkelt och framförallt GOTT, VÄLDIGT GOTT! Lägger man ändå ner tid på äppelkakan eller smulpajen kan man ju lika väl gå hela vägen! Det finns MASSOR av recept på en god vaniljsås och även jag har massor av olika så jag tar ett i högen som jag tycker är gott! Har ni barn, låt dem vara med, de gillar att vispa o slicka ur skålen...visst blir det stökigt men fram med dammsugaren sedan bara;)

6 per:

1 Äkta vaniljstång(går lika bra med en halv)
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl strösocker

Köp riktig vaniljstång, det gör hela skillnaden! Oftast är den tyvärr tråkig o torr i matbutiken men den brukar ge lite smak ändå, dock finns det allt som oftast i små delikatessbutiker!

 
Dela med en kniv och skrapa ur, lägg i både stång o frö i en gryta
slå på mjölk och grädde, koka upp och låt stå och dra i 10 min
 
Vispa socker och ägg pösigt, slå över mjölk/gräddblandningen och rör ihop, värm upp till 84 grader under omrörning, har ni ingen termometer så värm tills det tjocknar, det värsta som kan hända är att det börjar koka och den spricker..men då har ni i alla fall förökt och nästa gång lyckas ni;)
Direkt ni känner att den börjar tjockna så slå upp den i en bunke, kyl ner och sila bort vaniljstången när den är kall.
Bra där! Nu är den klar!

 


kanelbullens dag

Den 4 oktober är det kanelbullens dag! Såklart vill vi att alla skall ha surdegskanelbullar från Feldt´s på fatet! Om ni har FaceBook så kan ni nu tävla om en påse med 20 stycken surdegskanelbullar den 4 Oktober genom att sprida vårt inlägg på era sidor. Alla som delar vårt inlägg till och med den 3 oktober är sedan med o tävlar. Vi kommer att dra en vinnare den 3:e. Så gå in o dela på:)

Vi blir fler!!


I veckan hade vi miljö och hälsa på besök, jag är rädd för dem..inte för att jag är rädd för att bli påkommen med att ha skit i hörnen eller dålig mat i kylarna utan för att reglerna ibland tar överhand... För att allt är svart eller vitt i boken. Ett kreativt yrke med "bakterier" som huvudingrediens;)...surdegen...en levande bakteriekultur...
Men det gick vägen. Phu...vi får fortsätta att göra det vi älskar..att baka med våra surdegar...
I veckan har vi även fått vår första "praktikant" en duktig kille som är en hejjare på att hantera degen och nästa vecka kommer vår första anställd. En stor seger för oss! Det är allt tack vare er, alla som kommer till vår butik varje dag och handlar bröd! Tack!
/ My


Saft-sylt-macarons

Igår saftades och syltades det för fullt i butiken och det doftade ljuvligt, en blandning mellan varma bär, choklad, bröd och bullar!
Vi fyllde vi på hyllorna med tre olika röda safter, en vinbär, en jordgubb och en hallon, de ligger på 59-65 kr och ger fyra gånger så mycket saft när den späs!
Två marmelader/sylt, en Mango/passion/vanilj och en rabarber. 
Samt Macarons i smakerna citron eller choklad. Finns både i mixad förpackning eller bara med en smak! 69 kr för sex stycken.
 
 
våra macaronsförpackningar
saft på röda och vita vinbär
 
Chokladmacarons
 
rabarbersylt
 
Passion/mango/vanilj marmelad

För dyrt för saft?

Ibland kan ett pris för en produkt vid första anblick verka för högt, man höjer ögonbrynen lite. Orimligt högt till o med? 
Vi är ju faktiskt vana att gå till affären om vi skall köpa ex saft, det finns en del smaker att välja på och olika sorter med för den delen, någon är sockerfri, någon är mindre socker, någon heter "hemgjord". En flaska kostar kanske runt 25 kronor. 
Så går man till en butik tex oss där en flaska saft kostar mellan 59 och 65 kr!!! Orimligt dyrt när man kan köpa en billigare i affären tycker säkert många. Ibland behöver man lite information och kanske till o med en enkel jämnförelse för att förstå varför priset är nästan 3 gånger så dyrt hos oss och att man faktiskt ibland betalar mer för vanligt vatten.
 
En flaksa "saft" i matbutik som ligger runt 20-25 kr kommer väldigt sällan om ni läser på baksidan innehålla riktiga bär och gör den det brukar det vara en väldigt låg procent. Ofta är det vatten, socker, smakessens och en lång lista på andra konstiga saker. 
Köper man en lite dyrare flaska brukar den innehålla lite mer bär och lite mindre konstigt men fortfarande ofta en låg procent bär.
 
Vår saft innehåller bara bär socker och riktig citron. Vi saftar våra bär i en saftmaja vilket innebär att man drar ut vätskan ur bären och slänger resterna som blir kvar, oftast "skal" och kärnor. Sedan tillsätter man socker och citron och tappar på flaska. Inga konstiga ämnen eller tillsatser alls, det är därför man får en härlig känsla av "färska" bär när man dricker den...
Vi konserverar den med hjälp av värme, dvs varm saft, varm flaska=vakum
Idag ligger vår råvarukostnad (inkl glasflaskan) på jordgubbssaft tex på 30 kr per flaska (33 cl)  
Lägger man sedan till ett par timmar i arbetskraft och driftskostnad så är det lättare att förstå priset på den.
 
Nu till en rolig jämnförelse för dem som fortfarande tycker att det är för mycket pengar för en flaska saft. 
Jordgubbssaften kostar 65 kr, an spär saften en del saft, fyra del vatten. Alltså får man fem 33 cl flaskor, med ett pris på 16 kr per flaska.
Vi köper en 33 cl kolsyrad ramlösa för 15-17 kr på macken eller på pressbyrån. Alltså betalar vi gärna mer för vatten än för äkta bär. Ganska intressant!
 
Idag har jag gjort röda/vita vinbärssaft, jordgubbssaft och hallonsaft. Så är ni saftsugna, kom till butiken/ My
 Att vara ekologiskt till 100 %?

Vi har valt att baka vårt bröd på ekologiska råvaror, av två anledningar. Den första för att det känns bra och den andra för att surdegen mår bäst av ett mjöl som inte är för "rent", ett mjöl med tex lite skaldelar i. Med detta vill jag också säga att en ekologisk produkt inte alltid är bättre än en som inte är det. I väldigt många fall kan den faktiskt vara sämre. Viss ekologisk frukt är väldigt mycket sämre än oekologisk!
Ett bra exempel på när man väljer att ta något oekologiskt istället är när jag och Johan jobbade på "Lux dessert och choklad" i stockholm. Vi hade ekologiskt svenskt socker men plötsligt en dag kom det ekologiska sockret från Thailand, då kunde man inte få svenskt ekologiskt socker längre? Då tappar man lite meningen när man skall frakta socker över hela världen för att det skall vara ekologiskt.
Nu börjar det komma in lite av den söta sidan i butiken och i början på nästa år kommer halva butiken att vara full med sötsaker. Då kommer vi hela tiden väga kvalitén mot ekologiskt! Bra kvalité kommer alltid gå först. Därför kommer inte hela vårt söta sortiment att vara ekologiskt men i den mån det går. Tex kommer alla mejerier alltid att vara det. Brödet kommer fortfarande vara 100 % ekologiskt!
 
 
 


www.brodochkonfekt.se
RSS 2.0