Kasten Rönnowsgatan 10, HALMSTAD 035-121660 Öppet: Tis-Fre 09.00-18.00 Lör 09.00-14.00

Vad finns i?

Hej på er!
 
Jag funderar mycket under dagarna när jag står och jobbar och ofta tänker jag att jag skall skriva ett inlägg när jag kommer hem men så räcker inte tiden till och jag skjuter på det. 
En sak som slår mig ofta är hur viktigt det är att man läser på innehållsförteckningarna på sina råvaror man köper och får hem. Jag brukar alltid fråga säljaren när jag köper något, om det finns något konstigt i. Ofta står det inte i deras system och när jag fått hem produkten och så finns där ändå konserveringsmedel i eller något annat som inte hör hemma där? Ibland har jag inte läst direkt för man litat blint på det man får berättat för sig..så blir man jätteledsen när man gräver lite. 
 
För ett par veckor sedan skulle jag läsa på lite om vår Fairtrade choklad, land, bönor och vilka plantager. Jag hittade inget och när jag ringde och skulle kolla upp saken hos dem som säljer den så fanns ingen info att få för tydligen så kom den från så många olika plantager och länder i samma blandning? VA? Jag blev jätteställd! Hur kan en 100% ekologisk, fairtrade choklad inte ha någon spårbarhet? Då måste det ju betyda att alla plantager och alla fraksätt är fairtrade inom hela det märket på choklad för hur skulle det annars funka? Nja....jag blev väldigt fundersam och bestämde mig för att inte lita på det där riktigt...blev lite besviken, nu har jag ju köpt hem den där chokladen, främst för att jag tycker att den är fantastiskt god och inte för att det var fair trade så ja, jag kommer ju baka på den ändå men visst är det konstigt? Man vill ju gärna veta!
 
Här om dagen satt jag o käkade korvmacka hemma, då fanns det röd färg i korven? Jo man tackar! 
Eller en sak som slår mig varje gång jag handlar, varför är sköljmedel färgade....? Är det inte väldigt ologiskt? Man tvättar sina kläder för att de skall bli rena men så skall de sköljas i lila/grönt/blått efteråt? Märkligt!
 
Från det ena till det andra!
Glöm inte att beställa senast i morgon om ni vill ha tårtor eller bröd eller något annat gott till Valborg. Vi har öppet mellan 09.00-16.00 och stängt 1 Maj.
 
Nu skall jag gå och lägga mig för det blir till att gå upp tidigt i natt och baka tårtor och annat gott!
 
Vi ses kanske i morgon/ My
 
 
Snart firar vi ett år!!!! Hej vad tiden har gått! Här ligger lilla Lykke och räknar rutor på golvet!
 

Några kronor...

Idag har vi höjt priserna på bröden med några kronor och bullarna med 1 kr. Det är viktigt att kunna motivera en prishöjning och sina priser överlag. Det tycker jag att vi kan och vi står för våra priser. Det finns dem som tycker att det är dyrt bröd hos oss men den faktiskt väldigt tråkiga sanningen är att vårt bröd är billigare än de flesta bröd som säljs hos de stora matkedjorna eller på större bagerier och brödtillverkare. Jag vet varför det är så! Industribageriernas bröd väger ofta inte så mycket pga av hävningsmedel som gör att man kan jäsa upp bröden jättemycket (mycket luft) och kollar man till kilopriserna så är de skyhöga.
Våra bröd väger massor och kilopriserna är lite billigare än i butikerna och ibland det samma. Problemet för oss är att limporna ser lika stora ut som i matbutikerna och konsumenterna tror att matbutikerna är billigare. Skulle vi därför ta vad som är rimligt  rent ekonomisk så skulle ingen köpa vårt bröd för de skulle tycka att det var för dyrt men i själva verket skulle det kostat samma som industribrödet. Det känns ju helt galet när vi står och gör ekologiskt långjäst surdegsbröd för hand?
 
För att komma till saken i alla fall så har vi förbättrat våra råvaror ytterligare ett snepp och kostat på oss lite dyrare råvaror för som alla vet så kostar bra, äkta och gärna ekologiska råvaror tex handgjord ekologisk mandelmassa från Valdéngården, ekologiska valnötter mm. Så nu har vi gjort en värdig höjning på några fjuttiga kronor på vårt bröd som de flesta av er inte ens kommer märka. Hoppas att alla är nöjda och glada ändå:)
 
Det slår mig varje dag för det händer säkert tio gånger om dagen att vi får försvara ett visst pris eller våra priser överlag.
Jag gör gärna det men jag blir också lite ledsen när jag vet att vi har så otroligt höga råvarukostnader på våra saker att folk tror att vi drar in storkovan. Ofta får vi kommentarer som -nu rullar pengarna in va??? Nu har ni det gött ekonomiskt med dessa priserna må jag tro???
Jag vet ju skillnaden på det som säljs i mataffären. Jag vet ju att man kan köpa en burk marmelad på stormarknaden för 29 kr men jag vet ju också att den knappt innehåller några jordgubbar eller vad det nu kan vara, jag vet att man kan köpa en flaska saft för 15 spänn eller ett paket kakor med 50 kakor i för 50 kr. Dessa produkter är ju gjora av maskiner på löpande band med onaturliga ingredienser. 
Vi står i vårt lilla bageri och gör allt med händerna och med omsorg på fina, bra och dyra råvaror och köper man en burk marmelad så innehåller den bara riktiga råvaror och inget annat. Saften innehåller bara jordgubbar och socker ex. Våra biscottipåsar är det värst hallaballo om, 100 kr för 250 g, det är 3.50 kr /biscotti. Är det verkligen så farligt...för en handgjord lite rackare med ekologiska råvaror? Man får dessutom komma in i en liten fin butik och lyssna på fransk musik man får sina bröd i en fin påse av papper och ett trevligt bemötande man får se rakt in i vår produktion och kanske prata en stund om gott bröd eller vad det än må vara! Så därför så kan jag stolt stå upp för våra priser och jag tycker inte att vi är dyra! Jag förklarar mer än gärna varför det kostar vad det kostar men jag bli också lite ledsen där längst inne eftersom jag vet att vi egentligen hade behövt ta lite mer!
Spännande att höra vad ni tänker?
Nu är det dags att plocka undan disken som står kvar på bordet efter kvällsmaten, Lykke valde mat och det blev grönärtsoppa, det var smarrigt!
Ha en trevlig kväll/My
 

Är det värt det?

Jag driver något..jag vet inte riktigt vad det är men det finns där inne i kroppen och jag måste bara slåss för en lite bättre värld även om det bara handlar om Pågens reklam..just idag. Jag tänker att irriterar man sig på något och inte gör något åt det då får man skylla sig själv att man går och är irriterad...men om man slåss lite för det man tror på så mår man lite bättre. Det kanske inte är värt det, jag kanske kunde lagt den energin på något annat istället men nu gör jag inte det och det känns bra ändå! Jag gör inget för att provocera. Det är känslorna som vill ut bara...Ungefär som att riktigt små barn slåss när de blir för mycket, jag slåss också...man vill ju att de små liven skall växa upp i fin värld..men tyvärr så är väll loppet kört?
 
Imorgon skall jag i alla fall baka tårtor, det är kul:)
 
Vi ses i butiken/My
 
 
 

Irritation

Sådär ja! Nu har jag slagits med sandpåsen i vår lagom inspirerande träningsmiljö i källaren! Hårt som tusan tills händerna gjorde för ont..förmodligen betyder det att jag har fel teknik?
....
Den surrar som en irriterande fluga om natten....irritationen...
Jag hetsar ju upp mig alldedes för ofta och lägger ner mängder av energi på att vara upprörd över sådant som många inte ens tänker på och tänker de på det så tror jag inte att det berör så mycket. Mig berör det som tusan och jag blir arg och förbannad!
Det är Pågens reklam på TV för lingongrova! Jag är högst medveten om att det finns massor av industribageri, de finns och kommer alltid att finnas. Folk kommer alltid till största delen handla industritillverkat bröd. Fine! Låt dem göra det MEN...menmenmen... hur kan det vara lagligt att bedriva sådan form utav reklam???? Det är ju ren och skär lögn, hittepå och trams. Det är ju inte lagligt att fuska med andra saker men att skapa en Tv-reklam för konsumenterna där man "står" och ljuger dem rakt upp i ansiktet, det får man?
Hur skulle det se ut om ett stort klädföretag/kedjor skulle göra en TV reklam där de visade hur fint och prydligt varje litet plagg syddes för hand i Sverige av utbildade, välbetalda designers av de allra finaste tygerna och den bästa tråden, när det egentligen är fattiga människor som slavar i cancerogena miljöer!! VILKET JÄDRA HALLABALLO DET SKULLE BLI????? Det skulle bli uppdrag granskning, kalla fakta och en fullkommlig stooorm i press och media! Vad är då skillnaden på Pågens reklam för sina bröd?? Ingen alls! Varför kommer de undan med det? Ingen aning!???
 
Pågen är ett stort industribageri, jag har sett industriproduktion, hur allt bara slängs ner i stora maskiner, trycks ut på jäsband där de jäser en stund och sedan pang in i ugn, i plast och ut i stora lastbilar! DET KOMMER ALDRIG KOMMA NÅGOT DÄRIFRÅN AV KÄÄÄRLEK...som de så fint utrycker det? PR-trams!
I reklamen så sitter där en tjej och handplockar lingon eftersom de baaara använder de lingonen som är goda nog, sedan knådar de dem för hand, bäddar ner degen i små sängar där de får vila så skönt innan brödet gräddas. Sedan läggs det på en kärleksbarometer som SÅKLART slår högst i högst upp, kÄRLEK TILL FOLKET!!! Heja heja!!!! 
Trams o lögn, jag blir arg, förbannad och upprörd! Men det får ändå rulla där dag ut och dag in..på tv:n. Hästkött blir det liv om, häst i maten, larm hit och dit men kalla saker för vad det inte är får man. Stora "chokladtillverkare" får sälja blåbärschoklad med 0% blåbär. Bädda in små bröd i sängar och hävda saker som inte är sanna får man?
Alla får gärna köpa lingongrova för mig, jag har också köpt lingongrova förr men att göra en sådan dum reklam gör mig jätteupprörd. Känner jag mig själv rätt så kommer jag säkert att börja skicka mail till Pågen senast i morgon och ifrågasätta, även om det varken kommer att göra till eller från! För ett tag sedan bråkade jag med ett annat stort företag om deras dumma surdeg på burk som också är helt orimlig! Vet ni vad de svarade mig???? Surdegen har inte någon egen jäsfunktion eftersom den då skulle pysa över burken i butiken! Men "surdegsrevolution åt folket" får man ändå skriva!??? Död surdeg på burk skapar nog ingen Surdegsrevolution inte? Sen vann den pris för bästa produkt också på någon gala.
Kanske är det så att man inte kan göra någon skillnad när man ligger på och tjatar och sprider sina tankar men gör jag det så slipper jag i alla fall att spendera mina nätter med att vara arg på Pågen mellan barnskrik och vällingflaskor! 
Tack för mig/My
 
 

Påskhelgen som gick

Dags att återgå till arbetet och vår älskade butik:) Johan och Susanne är på plats och sätter och slår morgondagens degar för jäsning i ett dygn, Johan var inne igår och friskade surdegarna! 
Dagis är stängt idag också så jag får en extra dag hemma med barnen! Det har varit en härlig helg med mycket tid för barnen. Påskäggsjakt, äggmålning, cykling och massor av tvätt;) Något trädgårdsarbete blev det inte eftersom tjälen sitter i hela vägen upp! Några pelargoner hann jag och Lykke med att väcka nere i källaren i alla fall. 
Några bakbilder bjuder jag inte på idag men lite privata familjebilder är inte så dumt det heller;)
Familjen njuter av "vårsolen"
Lyckan total
det som göms i snö kommer fram i tö, Lille C hittade såpbubblor i en buske
 
Syrran hjölper till med Lillebrors ägg...
 
...som hon hittade bakom grinden
 
Pappa o Lykke målade ägg i massor...
 
 
..hemma i köket
 
 
 
 


www.brodochkonfekt.se
RSS 2.0