Kasten Rönnowsgatan 10, HALMSTAD 035-121660 Öppet: Tis-Fre 09.00-18.00 Lör 09.00-14.00

Norsk odlad lax- Nej tack!

Vårt nya liv började här om dagen... på riktigt...nu är det slut på konsumtion av dåliga saker, mat och möbler...Jag har ändå tyckt att vi var på väldigt god väg men alltså...nej..vi är bara halvägs...max.
Jag orkar inte med vad som händer i produktionen av mat, kläder och möbler runt om i världen, jag "orkar" inte ha på mitt samvete längre..tanken på att jag bidrar varje dag till den skiten. Det får räcka nu!
Djur och människor behandlas på ett fruktansvärt sätt och det är inte OK någonstans och alla vet vi ju det tror jag med men ändå? För många handlar det om pengar...det är dyrt att handla kvalité och alla känner kanske inte att de har råd men man skall också ta sig tiden och räkna på det för i ganska många fall så är det inte så dyrt som man kan tro. Jag vet inte hur många gånger jag har tagit upp kilopris i butiken och det faktum att vårt bröd är billigare än storkedjornas bröd. Det faktum att det endast behövs en tsk av vår sylt för att det skall smaka massor...det blir så när man inte tillsätter vatten eller förtjockningmedel eller annat krams för att dryga ut eller få till konsistens. Det är inte svårare än att man bara använder bär och socker och citron och så kokar man den tills den når rätt konsistens..ibland tar det en timma, ibland två. Plötsligt var inte sylten så dyr, inte om man jämnför med sylt från diverse butiker där sylten innehåller kanske 2%, ibland 10% bär och resten vatten. Av den sylten behövs massor för att få tex jordgubbsmak på din pannkaka eller macka. 
Jag köper tvättmedel, schampo, tvålar mm som inte är ett dugg dyrare än vanligt och allt är eko. Sedan är det ju väldigt mycket saker som ÄR dyrare men jag tänker att man gör en fin investering för kroppen, hälsan och för världen och andra människor och djur. Det är också mycket värt. Vi har många saker i vårt hem som jag önskar att jag kunde kasta ut och ersätta men det får ta lite tid men målet är att de skall ut. 
 
Det känns fint att vi kan erbjuda människor bra produkter att stoppa i sig på bageriet:)
 
Vad gäller mat så sökte vi en del på odlad lax efter att Sebastien Boudet var hemma hos oss och vi hittade så mycket otäcka saker. Efter att jag läst denna länken så kommer jag aldrig någonsin låta varken mina barn eller mig själv att äta det igen! 98% av all lax som säljs i Sverige kommer från odlingar i Norge, den infon kan jag inte styrka mer än att det står i boken men om det är sant så...blääääää
 
Läs gärna själva. Alla kan vi göra något även om det inte känns så! Man måste börja någonstans...
 Jag vet inte hur man länkar men kopiera länken nedan i ert sökfält:
 
http://matutanallergener.blogspot.se/2014/01/historien-om-den-norska-laxindustrin.html?m=1
 
 Kolla min fina melonbebis som jag odlat...utan grå starr och nervgift mot loppor
 
 och här är våra goda tomater som vi levt på senste veckorna:)

Kommentarer
Postat av: Veronica

Tipsa gärna om vilka eko tvätt/tvål/schampo produkter ni använder!

2014-08-14 @ 20:59:19
Postat av: my

vi har testat lite olika, de vi kört på nu är från "medvetenmini" och "ekokul" som när nätshoppar! Jag återkommer med namnen när jag är hemma igen! det enda vi inte gillade var barntandkrämen som kändes som att borsta med jordgubbkräm och balsamet för barn som gav jätte fett hår, dock så sägs det att det behövs en stund innan håret väjer sig men njee jag gav upp det med en gång!

2014-08-15 @ 06:20:28
Postat av: Morten fra Oslo

Hei.

Jeg er enig i at det er mye med "moderne" matvareproduksjon som kan diskuteres, og det er fint at du setter fokus på det. Men jeg tror du begår ett mistag om du tror at det er nogot särskilt med norsk odlad laks. Probelemet er vel heller odlad laks - eller tror du at laks odlad i Skottland eller Chile er bätre / bätre miljø val enn norsk odlad laks? PS har du nogon information om svensk odlad fisk? Âter du det...?

2014-08-15 @ 20:41:55
Postat av: my

Morten: nej det tror jag verkligen inte...det är nog lika illa överallt men just denna infon handlade om de Norska odlingarna...jag sitter inne på ganska mycket vidriga historier men då jag inte vet om all den infon är tillförlitlig så vore det klantigt att dela med mig av den...sedan vet vi ju alla innerst inne att det mesta går fel till tyvärr. Från och med igår äter jag ingen lax alls faktist även om jag fick reda på idag var jag kan hitta vildfångad lax. Jag har tappat aptiten; ) bläää... som med så mycket annat som kläder, hudvård och möbler mm... världen är upp och ner och jag försöker fixa till hur vi tänker, i alla fall i vår familj och önskar det för andra med! Eftersom Svenskarna enligt denna källan köper 98% odlad norsk lax så blev jag förfärad. Info om svenska odlingar har jag ej men om du har är jag intresserad och av allt annat dom rör det vi kommer i kontakt med också! Jag vill veta allt! Trevlig kväll:) / My

2014-08-15 @ 21:45:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0