Kasten Rönnowsgatan 10, HALMSTAD 035-121660 Öppet: Tis-Fre 09.00-18.00 Lör 09.00-14.00

Att vara lite eko är bättre än inget

Är det bara jag som ibland känner att marken man går på är gjord av gift, luften man andas och tandborsen man stoppar i munnen är alldeles för farlig? Det finns sååå otroligt mycket gifter och kemikalier i det mesta som produceras. Vissa dagar får jag nästan panik över alltihop. Det mesta vi själva tillverkar (ca 95-97%) och säljer är ekologiskt och vi använder inte oss av några tillsatser eller färgämnen, det känns så himla bra men är vi så perfekt själva? Nix, det är vi absolut inte för jag är för kär i mitt hem för att kasta ut allt som inte är bra för mig och min familj, helt sjuk när jag tänker på det men jag kan inte! Mina målarfärger jag målat möblerna med är säkert inte ett dugg bra, mina gamla docker i hårdplast som barnen leker med innehåller nog både det ena och det andra, Lykke älskar att leka med barbies och våra shampon och balsam är inte ett dugg eko men jag har i alla fall bestämt mig för att göra ett fint försök, för jag vill. Jag vill vara mer eko, tänka mer på vad vi köper och vad vi har runt oss! Möblerna får vara kvar men sådant som är enkelt att ta bort och byta ut skall ut.
Jag vet att det för många är en kostnadsfråga också, att bli mer eko. Det är dyrare och tyvärr så har många inte råd! Även om jag skulle vilja så har vi tex inte råd att köpa nya sängar till hela familjen med ekologiska madrasser utan flamskyddsmedel mm men åh vad jag skulle önska det, däremot så kanske man har råd med ekologiska sängkläder?Jag tänker att det är bättre att vara så eko man kan än att inte försöka alls?
Vi köper ex ekologiska skor och kläder till barnen, mycket begagnat, oftast har de ett bra andra- och tredjehandsvärde. Vi köper ekologisk mat så fort det finns och vad det gäller frukt så köper vi bara eko. Det går ofta att beställa om det inte finns, tex på vårt hemköp i Oskarström så går det utmärkt att beställa hem ekologisk nötfärs när det inte finns, mycket bra!
Igår beställde jag hem ekologksa schampon, tandkrämer, solskyddsfaktor och nappflaskor för hela familjen.  Någonstans måste man börja och man kan byta ut något varje månad. Vi behöver verkligen tänka på vad vi stoppar i oss och vad vi har runt oss i våra hemmiljöer och det är NU. Vi får inte förstöra vår värld och dem som bor i den, och det gäller på fler plan än bara miljön!
 
Sallad från egen odling, så fint det kan bli:)
 

Om livet som pågår, på bageriet och hemma!

Hej gott folk!
 
Sommaren är äntligen här med besked och värmen som kom i veckan lamslog hela bageriet! Den helt vanliga My ÄLSKAR värme men yrkesmänniskan i mig avskyr den, den är som pesten själv och den förstör allt jag försöker göra, jag svär och gapar att allt är skit! Hela veckan som gick handlade bara om att rädda situationerna som uppstod i bageriet. Kylarna la av, tickade upp på 16 grader, all choklad smälte i butiken, frysen gick ner på -13, vi hade 40 grader hos oss och vi gjorde allt för att få ner tempen men det var hopplöst. Vi fick flytta runt alla råvaror till kylar som höll tmepen medan de andra fixades. Tänk att vi väntat 1 1/1 år nu på ventilation, inte klokt, orimligt som jag brukar säga! Vi skulle bygga det dirket vi tog över lokalen men när bygget kom fick vi snällt vänta till de skulle bygga sin och så skulle vi göra ett gemensamt system...men de glömde bort oss och plåtade igen taket utan oss:( Nu skall vi äntligen få bygga till sommaren, ett snordyrt ventilationssystem som skall ge oss frisk och svalare luft, man tackar ja!
Äntligen så skall jag slippa att stå med kalla plåtar och vifta på chokladen för att göra praliner, TJOHO!!! Kan knappt vänta!!!!!
 
Nästa vecka åker byggställningarna upp igen, tyvärr! Bara för tre veckor dock och vi hoppas att dem är borta lagom tills vårt tvåårskalas för faktum är att det snart är dags för oss att fira två hela år!! Fantastiskt. Fast mest skall vi nog fira att bygget försvinner den 1 juli (är det sagt). Många undrar hur vi står ut? Fast vi har ju inget att välja på, eller hur? Vi är där, dom är där och snart är de borta men vi hade tänkt stanna kvar så ja...vi får helt enkelt bara hålla ut...men det är klart att det är piss, annars hade man ju varit sjuk i huvudet om man inte tyclt det, eller jag undrar jag ibland om jag inte blivit det ändå...galen...tur att de är så snälla, alla byggare! Det jobbigaste är så klart att kunderna minskar så drastiskt när det är rörigt, precis när vägen öppnades så kom de tillbaka men nu när det ser ut som fan igen så försvinner många av  kunderna och vi står med massor av bröd över varje dag och smålipar, det är väldigt tydlig statistik men vi är så tacksamma för alla ni som kommer ändå! Ni anar inte, utan er hade vi förmodligen fått stänga igen drömmen för längesedan! Just nu är det kaos utanför, det ligger en gigantisk grushög utanför vårt fönster, det är maskiner och allmänt mycket aktivitet utanför. Jag hoppas att ni alla står ut bara en månad till sedan skall vi fira ordentligt, jag lovar! I början sa vi alltid att om vårt bageri överlever detta så överlever det allt men nu tror jag att om vi hämtar oss från detta så skulle vårt bageri vara det enda som cirkulerar runt i universum om hela rymden sprängdes, haha! Frågor på detta?
 
Vi har ju en del röda dagar på ingående! På torsdag är det röd dag, då håller vi stängt men har öppet som vanligt på fredag och lördag! Nästa vecka är det 6 juni, då håller vi öppet mellan 09-14 och sedan öppet som vanlig på lördagen! Midsommar tar vi längre fram, likaså när det blir två-årskalas för bageriet...vårt lilla fina bageri fyller två år:)
 
Annars så spenderas all ledig tid i trädgården. Vi for ju till Santorini några dagar för en tid sedan för att få känna på att vara på utlandssemster men det var inte vår grej alls, vi bara längtade hem efter barnen OCH JOBBET! Vårt hem är vår borg och jag lovade mig själv att om vi överlevde hemresan så skulle jag aldrig mer sätta mig på ett plan. När vi såg rapsfälten i Sverige så sa jag att jag aldrig någonsin mer skulle längta bort. Så var räddharen hemma i hålan igen bland choklad och envisa barn, precis som jag gillar det bäst...även om jag glömmer det ibland! 
 
Med vår tur så kom vi ju såklart till santorini då det var sämst väder, jag var bara glad att jag inte blåste ut i vägen och blev ihjälkörd, eller möjligen att jag ramlade ner i ravinen
 
Angenämt väder!
morsdag firade vi hemma i mina gamla hoods hos min mamma! Barnen plockade blommor och Johan fiskade
 
längst ut på vänstra hörnet växte jag upp men mina sju syskon och mamma! Vilken hejdundrandes underbar natur vi fick uppleva och som vi lekte!!!
Nu är det Lykkis tur att busa på ängen och plocka blommor
 
finns det något vackrare än sommarblommor?
 
Det blev ingen lax men en sönderbränd nacke, nåja...
 
 
 
 
 
 
 

Sebastien Boudet kommer till Feldts

Den 8-9 Augusti kommer Sebastien Boudet till Feldts Bröd och Konfekt för att hålla en tvådagarskurs i surdegsbrödbakning för hemmabagare! Vi är väldigt glada för detta:) Det har ju varit en enorm efterfrågan på kuser efter de två vi hade och eftersom vi själva inte kommer att hålla några fler kurser i år så är det en perfekt chans för er som är sugna! 
 
Anmäler er gör ni på Sebastiens hemsida www.brodpassion.se och klickar er vidare till "surdegskurser i landet"
men ni får nog vara snabba;)
 
Ha en fin kväll /My
 
 
 
 


www.brodochkonfekt.se
RSS 2.0