Kasten Rönnowsgatan 10, HALMSTAD 035-121660 Öppet: Tis-Fre 09.00-18.00 Lör 09.00-14.00

Choklad Recept

Hallå på er!
Imorgon är det nyårsafton. Tänkte att ni kanske behövde något enkelt recpet att snurra ihop. Enklast är chokladkakan, svårare är tartletterna:) 
 
Här kommer ett på en supergod chokladkaka på Ekologiskt dinkelmjöl och chuaochoklad. Har man inte det hemma så kan man ta något bra vetemjöl och någon 70% choklad:)
 
375 g Mörk choklad 70%
375 g ekologiskt normalsaltat smör
3oo g ekologiska ägg
330 g ekologiskt mixat råsocker 
60 g ekologiskt siktat dinkelmjöl
100 g valfria nötter, tex pistage, hasselnötter eller cashew, gott att rosta på dem först!
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält chokladen och smöret till 50 grader i vattenbad eller i micron, är den för kall så sätter sig smeten för tidigt och man får en kort konsistens. 
Rör i först sockret och vispa sedan i äggen till en homogen smet, rör sedan i mjölet och vänd ner nötterna. Häll upp smeten direkt i en springform eller annan passande form. man kan klä in formen om man vill i bakplåtspapper om man har en form där det är svårt att få upp kakan sedan. Man kan såklart smörja med om man har lust men kakan är ganska fet så den brukar släppa fint ändå:)
Baka av den direkt. Tid får ni ingen, alla ugnar är olika men baka den tills den har "satt sig" och man kan se att den liksom börjar så smått suflera lite i kanterna men fortfarande är sådär dallrig till större del. Då blir den jättegod och kladdig i mitten. Man kan nästan inte misslyckas för den kommer bli god även om ni bakar den för lite:) våga lita på er känsla! Jag tänker att många är rädda för att lita på sin egen känsla, man vill så gärna ha tider och scheman för att man tror det skall bli rätt då men det behöver inte betyda att det blir det, man kanske följer något till punkt och pricka så blev det skit ändå för att er ugn kanske bakar ojämt eller är på ett eller anant sätt, så säger man sedan att man inte kan! Känslan är det bästa vi har. den är oftast rätt:) 
 
Antingen så serverar man den bara sådär som den är när den svalnat, man kan baka den så kan den stå framme hela dagen tills kvällen:) Rumstemp blir kanon! Kör en god glass till och lite karamelliserade nötter eller en god kolasås!
 
kolasås:
80 g ekogrädde
80 g ekosirap ljus
80 g ekosmör normalsaltat
80 g socker
En nypa oraffinerat havssalt
Koka till 115 g om ni vill ha den lite lösare så den rinner och 118 g om ni vill ha den kletig/halvlös
 
Eller om ni vill ha en ganache på som på bilden! Ta ganachen som kommer nedan till tartletterna:)
 
Foto: Linda Lomelino för Journal Chocolates vinternummer.
 
 
Kolatarte: 
 
Tarteskal:
100 g ekologiskt saltat smör
65 g ekologiskt florsocker eller mixat råsocker
en nypa oraffinerat havssalt
35 g gula
175 g ekologiskt stenmalet vetemjöl, man kan byta ut lite mot mandelmjöl så blir det godare:) Typ en 30 gram sådär. 
Arbeta ihop allt utom gulorna till en smulig blanding och arbeta sedan in gulorna med händerna till en fast smidig homogen deg. Plasta den och lägg den i kylen i ett 4-5 timmar så den får vila lite. Kavla ut till ca 2-3 mm och stansa ut runda cirklar som passar de formar du har. Mina är 8 cm. Tryck i dem i formen och skrapa kanterna, nagga med en gaffel. lägg folie i varje form och fyll med ris baka av på 175 grader på varmluft.
 
Hasselnötsganache:
 
52 g amedei ljus choklad (en vanlig lju choklad går ju bra)
52g chuao choklad (vanlig 70% funkar)
 
60 g praline på 100% hasselnötter 
80 g ekologisk grädde
10 g saltat ekosmör.
en nypa oraffinerat havssalt
Koka upp grädde, och slå över resten som du placerat i en bunke! 
Rör ut och mixa slät, se till att inte arbeta i luften utan istället arbeta bort den. 
 
Spritsa upp direkt i tartskalen men bara till hälften. 
 
Kola: 
80 g ekogrädde
80g ekosirap ljus
80 g ekosmör
80 g socker
en nypa oraffinerat havssalt
 
Koka allt till 118 grader. Låt svalna till minst rumstemp så att den inte smälter chokladen. Fyll sedan upp tartletterna till kanten och hacka och strössla på de karamelliserade friterade hasselnöttern i önskad mängd!
 
Foto: Linda Lomelino för Tidningen Journal Chocolate
 
Chokladmousse att gjuta:
255 g ekologiskt råsocker
150 g vatten
 
150 g ekologiska ägg
180 g ekologisk gula
 
770g ekologisk grädde
513 Amedeis "for you" 70% (mörk 70% choklad funkar)
 
Vispa upp grädden.
Smält chokladen till 50 grader
Vispa upp ägg och gula med elvisp samtidigt som du kokar upp socker och vatten till 125 grader
häll sakta i sockerlagen i äggvispet under vispning. 
Vispa tills det är ljummet. 
Vänd i den smälta chokladen och vänd sist i grädden. Gjut i valfri form eller skål. Ställ i kylen och ta fram den 15 minuter innan ni skall käka den! 
 
 
Ja ha! Sådär då! Där har ni lite att köra på! Lycka till och Gott nytt år på er!
 
/My
 
 
 

Stängt idag

Gott folk! 
 
Butiken är stängd idag! Trist men vi var tvugna, vi har bytat ugn till en större och bättre! Den installerades igår och håller på att brännas in, eller ur eller vad man säger! I morgon är det öppet som vanligt igen!

Att våga vara större än så

Jag är en person som reflekterar över väldigt mycket, funderar, tänker, tänker om, tänker rätt, tänker fel. Jag känner. Känner frustation och glädje, sällan ett lugn. Jag tippar som en gungbräda, mellan svart och vitt och den är aldrig i balans, aldrig jämnvikt. Det är befriande. Jag vill vara så, oftast, men jag kan också tillåta mig själv att tänka tanken, tänk att vara precis utan känslor, bara för någon sekund. Jag tänker att det är som att ta ett andetag, andas in det, hålla kvar det och bara känna ingenting...tyst i kroppen. MEN det är inget för mig. Sämsta frågan jag vet är -Hur mår du? Ja, hur mår vi? Hur mår My och alla känslorna idag? Världens kortaste fråga hade behövt världens längsta svar som låter olika från en dag till en annan så jag brukar alltid snabbt kasta tillbaka den istället. 
 
Jag var med om en grej förra veckan, en grej som fick mig att tänka på en sak. Att jag har en, mardröm. Det är att bli en gammal sur gubbe i branschen, eller ja, jag blir ju då en tant men det är sak samma. Att bli gammal och upptäcka att jag trampat i samma spår hela vägen dit, stått och geggat i samma lera. Aldrig vågat ifrågasätta mig själv eller ta in något från min omgivning. Stått där inne på bageriet och predikat samma sak år ut och år in, fastna i det jag gör nu och inte utvecklas. Aldrig se om det jag gör kanske en dag är fel och aldrig våga ändra mig.  Det finns många som aldrig vågar ändra sig. För då faller allt som de trott på hela sitt liv, deras sanning som de går och håller på. De tror att den fortsättar vara sann om man inte ändrar sig, så man håller bara stenhårt på den!! De fortsätter att köra på det. DET är min mardröm, att bli sådan. Att inte våga ändra sig och våga säga. -Ja ha, kolla här då, det här var ju inte bra, nu har ju en som heter Kalle upptäckt att detta var dåligt eller så kanske han har kommit på ett bättre sätt, kanske skall jag ringa Kalle och fråga så att jag också kan göra detta bättre. Kanske skall jag åka till Kalle och käka hans bulle och lista ut själv varför min bulle är så dålig. Jag vill ALDRIG sitta med min bulle i handen 60 år gammal och säga, denna bullen är det enda rätta. punkt, jag kommer aldrig ändra mig och så innerst inne kanske man vet att tiden har förändrats, det är inte den bästa bullen...men jag måste fortsätta säga det. Usch, det skulle vara hemskt att göra den upptäckten om sig själv. 
Man tror ju hela tiden att man gör det bästa, eller jag gör det i alla fall, det är det jag strävar efter, att ständigt göra så bra jag kan men om jag ser tillbaka i tiden, på mina 13 år i branchen så har jag gjort hur mycket som helst som var dåligt fast jag då tyckte, att det var bra. Det är okej, jag gjorde mycket bra med. Jag tror den största tjänsten man kan göra sig själv är att våga vara större och säga, -ja ha, kolla, det var inte så bra. Nu har jag ändrat mig och sedan vara den som vågar fortsätta ändra sig och ifrågasätta sig själv hela livet ut. För vad kommer jag tycka om 10 år? Då kanske vi har kommit på något som säger, att det jag gör idag var ju inte alls bra. Även fast jag tror idag, att det vi gör, är det bästa! Människor är rädda för förändring? Varför? Det gäller inte bara bullar och choklad, det gäller så mycket i livet. 
Är det tryggt att leva i samma banor eller vad är det som gör att vi inte vågar? Vad är det som gör att vi måste försöka trycka ner dem som säger något som inte passar in i vårt gamla mönster istället för att kolla på oss själva. 
Vad kan jag göra? Ligger det inte något i det som sägs? 
 
Jag hoppas att jag alltid kan stå med vid syn på det jag gör, våga färgas av andra som gör bra saker och lyssna på dem som har något viktigt att säga och ta det till mig. Våga stå för den jag är och inte göra saker för att vara andra till lags eller för att passa in i någon mall som jag inte vågar stå utanför. Våga tycka emot människor man ser upp till, att kunna säga till sig själv att denna människan håller jag högt, men just precis detta han eller hon säger, det håller jag inte med om. Att våga skapa sin egen väg. Våga ifrågasätta även om jag får skit från alla håll och kanter och störst av allt, våga ändra mig även om jag går från något jag trodde var rätt, först. 
 
Over and Out!
 
Imorogn ses vi i butiken!
 
/My som älskar snö och hoppas den kommer snart som på bilden nedaför, för två år sedan!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


www.brodochkonfekt.se
RSS 2.0