Kasten Rönnowsgatan 10, HALMSTAD 035-121660 Öppet: Tis-Fre 09.00-18.00 Lör 09.00-14.00

Choklad Recept

Hallå på er!
Imorgon är det nyårsafton. Tänkte att ni kanske behövde något enkelt recpet att snurra ihop. Enklast är chokladkakan, svårare är tartletterna:) 
 
Här kommer ett på en supergod chokladkaka på Ekologiskt dinkelmjöl och chuaochoklad. Har man inte det hemma så kan man ta något bra vetemjöl och någon 70% choklad:)
 
375 g Mörk choklad 70%
375 g ekologiskt normalsaltat smör
3oo g ekologiska ägg
330 g ekologiskt mixat råsocker 
60 g ekologiskt siktat dinkelmjöl
100 g valfria nötter, tex pistage, hasselnötter eller cashew, gott att rosta på dem först!
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält chokladen och smöret till 50 grader i vattenbad eller i micron, är den för kall så sätter sig smeten för tidigt och man får en kort konsistens. 
Rör i först sockret och vispa sedan i äggen till en homogen smet, rör sedan i mjölet och vänd ner nötterna. Häll upp smeten direkt i en springform eller annan passande form. man kan klä in formen om man vill i bakplåtspapper om man har en form där det är svårt att få upp kakan sedan. Man kan såklart smörja med om man har lust men kakan är ganska fet så den brukar släppa fint ändå:)
Baka av den direkt. Tid får ni ingen, alla ugnar är olika men baka den tills den har "satt sig" och man kan se att den liksom börjar så smått suflera lite i kanterna men fortfarande är sådär dallrig till större del. Då blir den jättegod och kladdig i mitten. Man kan nästan inte misslyckas för den kommer bli god även om ni bakar den för lite:) våga lita på er känsla! Jag tänker att många är rädda för att lita på sin egen känsla, man vill så gärna ha tider och scheman för att man tror det skall bli rätt då men det behöver inte betyda att det blir det, man kanske följer något till punkt och pricka så blev det skit ändå för att er ugn kanske bakar ojämt eller är på ett eller anant sätt, så säger man sedan att man inte kan! Känslan är det bästa vi har. den är oftast rätt:) 
 
Antingen så serverar man den bara sådär som den är när den svalnat, man kan baka den så kan den stå framme hela dagen tills kvällen:) Rumstemp blir kanon! Kör en god glass till och lite karamelliserade nötter eller en god kolasås!
 
kolasås:
80 g ekogrädde
80 g ekosirap ljus
80 g ekosmör normalsaltat
80 g socker
En nypa oraffinerat havssalt
Koka till 115 g om ni vill ha den lite lösare så den rinner och 118 g om ni vill ha den kletig/halvlös
 
Eller om ni vill ha en ganache på som på bilden! Ta ganachen som kommer nedan till tartletterna:)
 
Foto: Linda Lomelino för Journal Chocolates vinternummer.
 
 
Kolatarte: 
 
Tarteskal:
100 g ekologiskt saltat smör
65 g ekologiskt florsocker eller mixat råsocker
en nypa oraffinerat havssalt
35 g gula
175 g ekologiskt stenmalet vetemjöl, man kan byta ut lite mot mandelmjöl så blir det godare:) Typ en 30 gram sådär. 
Arbeta ihop allt utom gulorna till en smulig blanding och arbeta sedan in gulorna med händerna till en fast smidig homogen deg. Plasta den och lägg den i kylen i ett 4-5 timmar så den får vila lite. Kavla ut till ca 2-3 mm och stansa ut runda cirklar som passar de formar du har. Mina är 8 cm. Tryck i dem i formen och skrapa kanterna, nagga med en gaffel. lägg folie i varje form och fyll med ris baka av på 175 grader på varmluft.
 
Hasselnötsganache:
 
52 g amedei ljus choklad (en vanlig lju choklad går ju bra)
52g chuao choklad (vanlig 70% funkar)
 
60 g praline på 100% hasselnötter 
80 g ekologisk grädde
10 g saltat ekosmör.
en nypa oraffinerat havssalt
Koka upp grädde, och slå över resten som du placerat i en bunke! 
Rör ut och mixa slät, se till att inte arbeta i luften utan istället arbeta bort den. 
 
Spritsa upp direkt i tartskalen men bara till hälften. 
 
Kola: 
80 g ekogrädde
80g ekosirap ljus
80 g ekosmör
80 g socker
en nypa oraffinerat havssalt
 
Koka allt till 118 grader. Låt svalna till minst rumstemp så att den inte smälter chokladen. Fyll sedan upp tartletterna till kanten och hacka och strössla på de karamelliserade friterade hasselnöttern i önskad mängd!
 
Foto: Linda Lomelino för Tidningen Journal Chocolate
 
Chokladmousse att gjuta:
255 g ekologiskt råsocker
150 g vatten
 
150 g ekologiska ägg
180 g ekologisk gula
 
770g ekologisk grädde
513 Amedeis "for you" 70% (mörk 70% choklad funkar)
 
Vispa upp grädden.
Smält chokladen till 50 grader
Vispa upp ägg och gula med elvisp samtidigt som du kokar upp socker och vatten till 125 grader
häll sakta i sockerlagen i äggvispet under vispning. 
Vispa tills det är ljummet. 
Vänd i den smälta chokladen och vänd sist i grädden. Gjut i valfri form eller skål. Ställ i kylen och ta fram den 15 minuter innan ni skall käka den! 
 
 
Ja ha! Sådär då! Där har ni lite att köra på! Lycka till och Gott nytt år på er!
 
/My
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Blev bara lite fundersam... sista raderna av sista receptet... ska det vara exakt 771 gram grädde...? Tack för recepten!!! <3

Svar: haha nej det kan vara 770 g med;) Det är bara för att de är delade några gånger som det blir så!
feldtsbrodochkonfekt.blogg.se

2015-12-30 @ 20:54:17
Postat av: Anonym

😂👍🏻😘

2015-12-30 @ 22:12:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0