Kasten Rönnowsgatan 10, HALMSTAD 035-121660 Öppet: Tis-Fre 09.00-18.00 Lör 09.00-14.00

Yrkesstolthet är den största rikedomen

Jag är upprörd, känner mig stött och irriterad, en gnutta trötthet känner jag också av! Kolla dessa två artiklar som jag stötte på idag. De handlar om när Sebastien var i Kristianstad i veckan och kritiserade bagerierna där! Det hela blev en artikel där också bagarna fick en chans att ge sin kommentar och syn på saken. Svaren man kan läsa  gör mig så upprörd att det har tagit all min energi idag! 
 
 
Jag önskar att jag kunde omvanlda all frustation jag känner dagligen till något vettigt men jag är en evig förlorare mot den, Det var något jag insåg idag. Att den nog kommer att följa mig för evigt. 
 
 
 
 
Jag skulle vilja börja detta inlägget med att klargöra  min syn på ödmjukhet. Själv har jag alltid uppfattats som oödmjuk, det är priset man får betala för att gå mot strömmen, när man har starka åsikter och säger/gör  vad man tycker och tänker. Jag har däremot lärt mig att inte ta alla fighter publikt längre och det är sedan vi startade bageriet. Ibland är det bäst att vissa disskusioner får stanna i vardagsrummet men jag är otroligt glad att de finns dem som tar de viktiga fighterna i vissa frågor där jag själv inte vågar ta ton. Många uppfattar Sebastien som otroligt oödmjuk, tycker att han kör över folk och trycker ner branschfolk. Eftersom jag och johan har fått känna på  när "de stora namnen" försökt att sabba för oss, stoppat beställningar för att de tycker vi inte skall tro vi är något så är jag väldigt glad att han tagit fight mot dem. Jag önskar att även jag vågade men jag kan inte. Vi har fått ta mycket skit, hårda blickar när vi går mot strömmen och gör saker på riktigt. Branschfolk som tycker att "vi tror vi är något"  och folk som vägrar hälsa... Konstigt nog så är det väldigt ofta folk som valt den enkla vägen i branschen. Att packa upp färdiga produkter ur lådor, köpa färdiga fyllningar, margarin eller annat skräp. Så jag för min del har inte så mycket emot att de blir åtklämda ibland. Jag har tröttnat för länge sedan att lyssna på dem och att bli utsatt för saker som INTE är OK av "stora namn". 
 
Jag upplever Sebastien som en fantastiskt ödmjuk och fin människa! En som alltid uppmuntrar, kommer med bra feedback. När han och Petrus från  Bageri Petrus var och hälsade på oss i julas så kom de in tidigare än mig och gissa vem jag möter i disken när jag kommer in? Sebastien!! I DISKRUMMET!! Där stod han och diskade vår disk som han inte ens själv använt utan det var Johan. Det mina vänner kallar jag en ödmjuk person och det är få människor som skulle ställa sig och diska upp någon annans disk när de är på besök! Där växte han hundra meter i mina ögon!
 
Så för att återgå till den nedre artiklen där bagarna får försvara sig så har jag bara ett fåtal frågor på följande citat
 
1 "vi kör med margarin, det är nog knappt någon i Sverige som kör med rent smör"
 
Hur kan man ha det som argument för att göra något dåligt? För det första så avskyr jag när någon försöker prata för hela landets bagare. För det andra så är väl inte andras handlingar en ursäkt för att själv baka på Margarin?
 
(så här tillverkas Margarin(källa: Äkta vara)
•Fett utvinns ur exempelvis rapsoljefröer med hjälp av extraktionsbensin.
•Fettet syrabehandlas med fosforsyra och sedan används lut för att få bort lecitin och fria fettsyror. 
•Oljan bleks för att avlägsna den naturliga färgen. Lukt och lösningsmedelsrester tvättas bort, så kallad deodorisering. 
•Om fettet ska härdas, d v s få en fastare form används vätgas och nickel. 
•Om man använt palmolja nedkyls den och filtreras ibland tillsammans med lösningsmedel för att kunna dela upp i fraktioner med olika smältpunkt.  )
 
2. "vi gör det som kunderna frågar efter hos oss"
 
Det är väl ingen som frågar efter saker som inte är gjort på riktigt? Folk blir ju lurade, de tror att de får något bakat på smördeg tex fast egentligen är det på margarin.
 
3."kritisk till att Sebastien avrättar sina kollegor i baranschen"
 
Att berätta hur det ligger till för konsumenter som tror de handlar något som inte är vad de tror är inte att avrätta!
 
4. "vi använder tex ett margarin som även innehåller smör i våra Weinerbröd"
 
VA?? Varför då, det spelar väl ingen roll om det är lite smör i margarinet om det ändå är margarin, bort med margarinet!!!
 
5. "att jobba på hans sätt kan man inte ta betalt för"
 
Om man vill så kan man och vill man inte så kan man inte. Jag kan säga att vi hade kunnat tredubbla vår vinst i vårt företag om vi hade valt att köra på margarin, smakessenser, förtjockningsmedel, hävningsmedel, färgämnen och råvaror fulla med tillsatser och även köpa halvfabrikat och annat skit men nu skall jag säga er en sannings mening och glöm aldrig bort den!!!!!
 
Att känna yrkesstolthet, att utföra ett hantverk på äkta, fina och riktigt bra råvaror utan tillsatser., att få göra allt från grunden och få sälja det till kunder som uppskattar  och känner skillnad, DET, DET MINA VÄNNER ÄR DEN STÖRSTA RIKEDOMMEN OCH DEN ÄR VÄRD OÄNDLIGT MYCKET MER ÄN ALLA PENGAR I VÄRLDEN! 
 
Tack!
 
/My
 
Wienerbröd på äkta smör, äkta vaniljkräm och äkta fin choklad!
 
 

Kommentarer
Postat av: Lilly

Skit att inte använda riktiga råvaror! Rena naturliga råvaror vinner i längden, trodde inte man skulle behöva fråga efter det på kondis men tydligen får man börja med det.//Lilly

2015-01-12 @ 19:22:44
Postat av: ANNA

Heja heja!

Å givetvis ska det vara smör. Vad är det för trams av den där Magnus att säga att "nästan ingen använder smör", vem är det som svartmålar sina kollegor då?..

Man får inte luras å påstå att något är något det inte är och man får inte lura folk att betala/äta något de egentligen inte var ute efter.

Klart det går att jobba med äkta råvaror och kvalitet, ja det kostar några fler kronor men i slutändan lönar det sig i form av smak, nöjda kunder, yrkesstolthet och en lite gladare jord.

2015-01-12 @ 21:50:50
URL: http://www.wonderings.blogg.se
Postat av: Bodil

Bra skrivet My!!

2015-01-12 @ 22:48:21
Postat av: Carina i Malmö

Jättebra My!

2015-01-14 @ 18:07:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0