Kasten Rönnowsgatan 10, HALMSTAD 035-121660 Öppet: Tis-Fre 09.00-18.00 Lör 09.00-14.00

När industrin lyfts fram hamnar mathantverket i skuggan

Jag har funderat ett tag på detta inlägget, men nu har det växt färdigt i mitt huvud och redo att komma ut ur fingrarna.

Vi fick frågan för ett tag sedan att certifiera oss genom Eldrimner, resurscentrum för mathantverk i Sverige. Min första spontana tanke var, nej! Nej för att jag har en åsikt i mig som säger att, NEJ, varför skall vi behöva ha en skylt utanför som säger att vi gör bra saker? De som gör dåliga saker, kan ha en skylt utanför som säger att de gör dåliga saker! Det är självklart, för oss, att vi gör bra saker och vi skall inte behöva ha en röd skylt för det. Samma sak gäller när jag skriver våra innehållsförteckningar. Jag glömmer ofta skiva, kravmärka jordgubbar eller ekologiskt socker. Jag skriver jordgubbar och socker. Jag glömmer det, för att JAG tycker att det är en självklarthet. Istället tycker jag att det kan stå besprutade jordgubbar om man använder det, för att ta ett exempel. Varför måste den bra råvaran, bageriet, restaurangen säga det med ord, skyltar och en extra slant i kostnad?          

Nu har jag ändrat mig, jag har förstått att det är nödvändigt, tyvärr, i dagar där industrin fullkomligt rånar mathantverket på ord och stjäl allt vi har och gör till sitt för att sälja mer. I dagar där du läser mathantverk på var och varannan vara i affären, där duktiga, otroligt begåvade kockar, bagare och branschfolk väljer att sälja sin namn till industrin, till margarinflaskor, till hamburgerkedjor och mjöl och allt annat så har jag nu förstått, att vi, mathantverkare måste ha en skylt utanför som säger, att det vi gör är på riktigt och det bränner fan i mitt hjärta för jag vill inte egentligen. Jag vill att det skall vara en självklar sak att kunna urskilja, men det är det inte, det är otroligt förvirrande för konsumenterna att gå i en affär och veta vad som är bra, vad som är på riktigt och vad som görs i en gigantisk fabrikslokal långt från oss. Det är jättesvårt att veta om det är en bra eller dålig produkt när det står en tex känd duktig kock och håller i margarinflaskan och säger att han eller hon använder den i sitt kök. Då borde den ju vara bra? Eller? Förvirrande. Margarin blir inte bättre för att en kock håller i flaskan, tyvärr.                    

Industrin kidnappar alla våra ord. Hur lätt är det som konsument att veta om något som det står mathantverk på i affären görs av någons händer eller av maskiner på en industri i Tyskland? Det går inte, om det inte är så, att man har energin att kolla upp saken noggrant, men som vanlig konsument har man ofta inte den.                                  

Mathantverket har redan så mycket att kämpa emot, varje dag, och mathantverkare är sega, stolta människor och gör gärna det men det är inte utan att det kostar på. Det krävs mental styrka och ork och faktiskt också mod.Det är inte sådär fasligt många som faktiskt vågar säga rakt ut vad man tycker och tänker. Braschen är skör och man kan sabba otroligt mycket för sig själv genom att gå emot strömmen offentligt eller kommnetera öppet i offentliga disskuioner. Ingen som är matintresserad har väll missat Sebastiens inlägg om Mc Donalds och Jureskog och allt ståhej och liv som varit kring det. Jag valde att hålla mig utanför det tills jag hade något vettigt att säga i ärendet och igår kände jag att jag kunde vara saklig nog att kommentera det. Sebastien är ju alltid rak på, jag håller med honom, inte alltid men till 99%, ibland kanske han är lite fumlig och hans egentliga budskap försvinner lite bland dansande hamburgare men jag fattar vad han menar och jag köper allt ihop och lägger inte så mycket vikt i den dansande hamburgaren eller hurvida han formulerat sig. Jag kan läsa mellan raderna och tycker det är viktigt att ge offentligt stöd i när någon vågar. Det är också otroligt viktigt att förstå att detta handlar inte om två personer, det handlar om något mycket större. Jag för min del tycker det är viktigt att kunna ge lite fler dimensioner på problemet med kända kockar som säljer sig till industrin.

 

Detta var min kommentar under hans inlägg här om dagen och jag känner att den ändå ger en tydlig bild på vad som också händer:                                                                                                                                                                          

Det är viktigt att förstå är att vi är indelade i två läger här,  Branschfolk och icke branschfolk. För branchfok så är det lätt, man vet, inuti sig själv vad som är bra och dåligt, man tar ställning, offentligt eller i tysthet, de flesta i tysthet, ja menar man hör ju, bakom offentlighetens ljus, all skit och vad folk tycker egentligen. Det är lätt att tycka en sak, men det är så mycket svårare att stå för det, folk är rädda, rädda att förstöra relationer, alla klarar inte heller av mentalt att gå in i diskussioner där man riskerar att få extremt mycket skit mot sig. MEN, men, men, icke branschfolket, för människorna ute i stugorna så är det svårare..att veta…vad som är bra och inte, det är förvirrande. Det är nog väldigt lätt att tro att duktiga kockar aldrig skulle göra något dåligt. Man ser upp till dessa stora namnen och gör de något sådant här eller sätter sitt namn på kassa produkter så förstår nog inte många att det är dåliga produkter, utan man tror faktiskt att det är en bra produkt du får i handen utan att ens kanske kolla vad den innehåller, man litar på sina förebilder blint, sedan är det såklart många som fattar det också men eftersom man själv får höra mycket från kunder och omgivning så har jag förstått att många inte gör det. Det är en dålig sak (av många), en annan grymt dålig sak är att när dessa kockar och människor tror att de för matsverige framåt genom att de ”förbättrar (??)” produkter för industrin så drar de också samtidigt alla oss mathantverkare bakåt, kanske utan att de fattar de själva och plötsligt får man ännu mer att kämpa emot, det behövs inte, jag lovar. Nu skall man inte bara behöva försvara sina priser, sitt hantverk, tiden man lägger ner, energin och själen mot industrins priser och produkter och maskiner som gör allt. Plötsligt så skall man också stå och förklara om det verkligen är så himla dåligt eftersom dessa fantastiska kockar har ”utveckalat” produkten, plötsligt blir man en snofsig ödmjuk människa till på köpet som måste ”sänka” en kanske gammal förebild. Så blir man själv boven i dramat tillslut? Fast allt man vill bara är att få baka bra saker och fokusera på det. Tro mig, jag har tex ingen lust alls att slå och prata om varför duktiga bagare finns på tillsatsmjöl, jag vill hellre säga ha en fin dag och sedan gå in och baka vidare. När industrin lyfts fram då hamnar mathantverket i skuggan och då måste vi kämpa ÄNNU hårdare för att lyfta oss själva och det vi tror på, mathantverket måste få lysa på himmeln och ta plats och det är sååå fantastiskt när otroligt duktiga kockar och branschmänniskor slåss och lyfter matlagning på riktiga råvaror, på småskaligt, det ekologiska, matlagning från grunden gjort av händer och inte av maskiner. Jag kommer alltid stå på mathantverkets sida och på den som slåss för det, annars skulle jag svika allt jag tror på! Med detta sagt så vill jag utan att lägga någon vikt i hurvida du vill säga det med en dansande hamburgare eller med text, eller hur många inlägg du gör i ämnet eller hur din text framstår att jag tycker du är bra, och modig!

......

                                                                                                

Angående Eldrimners mathantverkcertifiering så kan jag meddela att vi nu är stolta ägare till en röd skylt. För som jag skrev innan så har jag fattat nu, att vi behöver en sådan! För är det något industrin aldrig kan få, så är det en sådan där röd fin Eldrimnerskylt! När vi är tillräckligt många som har den så kan Eldrimner börja jobba med att lyfta upp och markadsföra certifieringen men det funkar ju inte så länge ingen väljer att certifiera sig, eller hur? 

Detta är kriterierna som gäller för alla som har en sådan skylt:                                                                                      

När du köper en produkt märkt Eldrimner Mathantverk ska du förvänta dig en rik smak. Råvaran förädlas varsamt till ett mathantverk genom en människas hand. Det bygger på djup praktisk och teoretisk kunskap om livsmedlens unika egenskaper, mikrobiologiska processer och traditionella metoder.

Höga krav

Råvarorna i ett certifierat mathantverk är helt naturliga. Oavsett om det gäller kött, bär, frukt,grönsaker, fisk, spannmål eller mjölk, ställs höga krav på lokalt ursprung och naturliga ingredienser.

Begreppet mathantverk har blivit allt vanligare i marknadsföringen av olika livsmedel. Certifieringen är viktig för att säkerställa kvaliteten på mathantverket. Produkter märkta Eldrimner Mathantverk har förädlats enligt högt ställda krav och som konsument ska du vara säker på att du får en kvalitetsprodukt.

Hållbar mat

Den varsamma förädlingen som ligger till grund för produkterna märkta med Eldrimner Mathantverk, förutsätter att en människa övervakar varje del i processen. Det bidrar till fler riktiga jobb, inte minst på landsbygden.

Mathantverket hjälper även till att hålla landskapen öppna och att bevara svensk mattradition. Kravet på lokala svenska råvaror, ofta från den egna gården, gör mathantverket både miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart.

Eldrimner är Sveriges nationella resurscentrum för mathantverk. Vi utbildar mathantverkare och vi certifierar mathantverk. Så leta efter vårt märke.

 

Länge leve ren mat!!!

 

Det var allt jag hade att säga idag, säg gärna vad ni tycker! Over and out

 

/My

 

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Aaah du är så himla bra! Önskar jag bodde i Halmstad och kunde handla hos er jämt! (Men allra helst att vi var kompisar så jag kunde ringa och fråga dig saker om tillsatser osv!)
Tack för det du gör! Du/ni är grymma och i helgen ska jag till Halmstad så tänker kika in imorgon och handla på mig lite av varje!! :)

2016-04-15 @ 10:37:20
Postat av: Anonym

Jag ser hur bland annat Ramlösa kvarn pumpar ut sina mjöl just nu på i bloggen lingarn på insta osv. Marknadsförs som proffsmjöl. Jag bakar hellre bröd på det mjöl du använder än det pågen använder...

2016-04-21 @ 19:01:13
Postat av: anonym3

Jag kan inte förstå hur man i eldrimner prioriterar svenskt och utan askorbinsyra före ekologiskt.
Ett långtidsjäst surdegsbröd på danskt biodynamiskt/ekologiskt kulturspannmål är alltså inte hantverk men en tekaka med svenskt oekologiskt vetemjöl är det?

2016-04-27 @ 21:00:39
Postat av: anonym

Är ni ekologiskt certifierade på Feldts?
Som jag förstått det får man annars inte skriva ut vilka ingredienser som är ekologiska på innehållsförteckningar.

2016-04-28 @ 08:19:12
Postat av: My

Svar till Anonym på frågan om Eldrimner! Jag har låtit dem svara själva och citerar här deras svar:
Eldrimner har satt svensk huvudråvara för att vi finansieras via Jordbruksverket och Näringsdepartementet. Vårt mål är att utveckla den svenska landsbygden. Eldrimner är väl medvetna om att bra råvara kan vara närproducerad i andra länder om man bor nära en gräns. En intressant utveckling av certifieringen vore en gräns för hur långt råvaran transporterats istället. En svårighet med det vore att certifiera bagerier i norra delen av landet en dålig sommar. Jobbar man utan tillsatser så blir det oftast ekologiska råvaror, men tyvärr inte alltid. Än så länge är inte certifieringen ekologisk. Eldrimners bageribranschråd har efterfrågat det men det är andra branscher som bromsar. Och Eldrimner har valt att alla branscher ska ha samma regler på den punkten.

2016-05-02 @ 18:39:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0