Kasten Rönnowsgatan 10, HALMSTAD 035-121660 Öppet: Tis-Fre 09.00-18.00 Lör 09.00-14.00

Bra mat är inte dyrt!

Idag började det brinna i mig, det är bra!  Jag vill prata om en sak, kan vi göra det? Jag vill prata om att bra mat inte är dyrare!
Jag skrev ett kort inlägg på min instagram idag! Det handlade om vår hallonsylt! Eller egentligen handlade det om att man dagligen måste försvara sina priser när de jämnförs med mataffärens produkter. Det handlar om att man dagligen skall försvara mathantverket mot industrin. Jag berättade om vår sylt, hur bären plockas en och en för hand av människor som bryr sig om sina hallon, hur vi kokar dem med respekt, hur burkens innehåll slutar på en råvarukostnad på 48 kr utan att vårt arbete, hyra av lokal, el, arbetskraft, skatter, och andra avgifter ens är medräknat. Vi tar 69 kr för burken med hallonsylt. Med enkel matematik kan man ju räkna ut vad som blir kvar av det i slutet...kanske hade det till och med varit bättre att strunta i att koka sylten? Nej, inte i vårt bageri, vi är glada, stolta och lyckliga över att ha visat de där fina hallon respekt, visat de som plockat dem respekt och vi är glada över att burken kommer att hamna på någons köksbord och runt munnen på någon unge som just käkat en pannkaka. Det räcker som lön för oss, i alla fall när det gäller hallonsylten.
 
Inlägget skapade en massa kommentarer, bara positiva, heja för det, tack för det, jag bockar. Men jag hade kunnat ta negativa med, jag är på G, jag kan bråka för det jag tror på, inga problem. På vägen hem i bilen så märkte jag hur jag började spänna käkarna, brusa upp igen, började tänka på de där orden "skit i dem som gnäller"  "bry dig inte om dom" . Det slår mig att det är fan just dem jag skall bry mig om, det är de människorna som behöver ändra sitt tänk, de som gnäller att bra mat är för dyrt. Det är dem vi skall prata med, vi måste prata, disskutera och framföra det vi tänker på, vi måste få de människorna som sprider negativitet att tänka om, se nytt, se rätt.
Alltså, first things first, bra mat är INTE dyrt, det är skitmat som är för billig! Där har vi rett ut det.
Det är ofta jag hör att folk inte har råd med bra mat. Fast ändå...när man frågar vad de handlar så är det inte allt för sällan(drar inte alla över en kant här) som det ligger fan både chipspåsar, billys panpizza, cigaretter, snus, läsk och annat SNORDYRT i kundkorgen. Med all respekt, jag vet att det finns folk som inte har så mycket pengar, när jag växte upp var nämligen vår familj en av dem, en av dem familjer som vände på kronorna, vi var sju barn, vi fick ärva trasiga jeans av varandra med 10 små tygfigurer på som satt över hålen, men jag kan säga att min mamma, hon förstod att det var billigare att baka själv och sylta och stycka hela djur och frysa in. Mamma berättade alltid för oss när vi satt och åt den där rågbullen med ost som hon bakat, att den bullen, den var minsann 5 gånger så billigt som den man kan köpa i affären! Jag var så oändligt trött på det tjatet, då, nu är jag bara glad att hon inte slösade pengarna på frallor på macken! 
Jag skulle vilja ta två exempel.
Min absolut bästa motfras när någon säger till mig att vår saft är för dyr. Det är, -det är dyrare att köpa vatten!
Kan ni förstå att det är DYRARE att gå och köpa en flaska ramlösa på macken för 18 kr än vad vår saft är, som innehåller bär, socker och citron? 
Vår saft kostar 69 kr för 33 cl. Den blandar man upp gånger 5-6 med vatten vilket gör att 33 cl färdigblandad saft kostar 11-13.8 kr, det är 4-7 kr billigare än att köpa vatten på flaska, vatten som vi har gratis i kranen?
 
Mitt andra exempel är att många bröd som man köper i affären, förpackade i en plastpåse med någon lockande text, typ "nyttiga friskusfrallor"  oftast är väldigt mycket dyrare än våra bröd. Ett industribröd, som aldrig har rört en männsklig hand, snabbjäst och ofta fullt med tillsatser och en massa luft är dyrare än våra fina nyttiga bröd som är bakade först och främst på fina ekologiska spannmål, odlade med omtanke, malda med omtanke och fasen till och med packade för hand av glada mjölnare som sedan knyter ihop säcken själv och kör den till oss, sedan bakade av våra händer och som fått jäsa långsamt i ett helt dygn innan vi bakar dem och säljer dem över disk. Ett av brödet i plastpåse som jag hittade i affären idag kostade hela 30 kr mer kilot än vårt dyraste bröd och det innehöll en novell av konstiga ingredienser. Det övergår hela mitt förstånd och därför, därför tycker jag att det är extra viktigt att faktiskt upplysa om detta, prata om detta. BRA MAT ÄR INTE DYRT!!  Jag skulle kunna tatuera in det i min panna. Snälla välj bra mat. 
 
Phu, nu måste jag typ ställa mig i en varm dusch så att mina muskler slappnar av för jag är som en spänd studsboll!!! Det ÄR viktigt att vi pratar om det, inte ignorerar eller struntar i det. Prata, verka. 
 
Puss och kram!
 
/My
 
 
 

Kommentarer
Postat av: cC

Just hittat till din blogg och Åh åh ÅH vad jag diggar ditt sätt att resonera och ett vett som fungera! 😁 Önskar du hade en jämlike lite längre norrut .. Typ Onsala (ok Kungsbacka hade funkat också) så vi kunnat ta del av era fantastiska skapelser som gör gott för både kropp och knopp! För ni är inte sugna på att flytta månne? ;)
Skämt å sido. Hejja dig och ditt gängs grymma engagemang! Det inspirerar! Tack!

2016-03-27 @ 08:50:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0