Kasten Rönnowsgatan 10, HALMSTAD 035-121660 Öppet: Tis-Fre 09.00-18.00 Lör 09.00-14.00

Jag är ingen inredare, jag är en smaksättare!

Jag bara frågar mig själv, -när blev utseendet viktigare än smaken? Det är en helhet, det är klart men det är väl ändå smak först? Eller är det bara jag? Varför sitter jag framför brasan och känner mig förvirrad över min yrkesroll? Är jag inredare eller en bagare? Var skall man lägga sin gräns över vad folk vill ha och vad man själv är villig att göra. Min gräns är väldigt stark och tydlig, det är skönt, det gör mig trygg! 
 
För tre år sedan när vi öppnade bageriet så valde vi att simma motströms. Vi skulle göra saker som VI ville göra, bara och endast. Egoistiskt? Kanske, vet inte! Skönt? JA!
 
Ja, vissa säger att vi är totalt dumma i huvudet. Vad är det för företagstänk! Hur kan man bedriva verksamhet som en nejsägare och inte arbeta efter kundens önskemål? Men det är inte riktigt så. Jag gillar nejsägaren i mig. För jag säger bara nej till sådant som inte känns bra och jag tror att vi är ganska överens, våra kunder och vi. Ni vet vad ni får hos oss. Ni får sådant som vi tycker är gott, som vi tror på och som vi gillar att göra och det brukar alltid falla hand i hand att ni tycker det är lika gott som vi. Skulle ni inte gilla det å andra sidan, så har jag, i alla fall tryggheten i mig, att jag tyckte det var gott och då kan man erbjuda något annat. Skulle jag göra något som jag inte vill och som sedan inte heller uppskattads, vad säger jag då? Att jag inte heller tyckte det var bra? Det blir ju alltid väldigt bra tillslut, när båda sidorna får vara med, när jag får säga att, nej, det där gör vi inte här men jag eller vi kan göra såhär istället!
 
Men det kan även vara svårt, alla tänker vi väldigt olika och ibland så har människor som vill ha något specifikt från oss svårt att förstå att vi inte ens vill försöka göra just den tårtan eller vad de kan vara. Jo, man förlorar några men det är kanske så det får vara? Jag har redan suttit i natten och känt hur mörkret i mig svider så jävla hårt för att jag måste göra saker som jag inte vill. Det kanske får kosta någon kund att slippa känna den känslan?
 
Vi modellerar tex inte tåror (som ni alla kanske såg när jag tävlade i dessertmästarna och fick det i uppgift. Den var ungefär skitful, tårtan alltså. Jag skämdes så att jag höll på att sjunka genom golvet när Juryn kom fram och frågade om jag(vi) var nöjd? Man vill bara skrika, VAD FAN TRO DU????? SER DU HUR DEN SER UT ELLER??? Jag har all respekt för alla er tårtskapare som modellerar, det är en konstform absolut. Jag lämnar den biten utanför min ram här för det är inte det jag vill prata om eller ifrågasätta. Jag personligen har inget intresse i att lära mig modellera, jag tycker inte att sugerpaste eller marsipan är gott att sitta och äta. Däremot gillar jag att måla, alla finner vi utlopp för vår kreativitet på olika sätt och alla tycker vi olika saker är roligt och passionerande. 
 
Jag vet att det är väldigt många som vill ha tårtor som ser ut som ett prinsesstorn eller en tapet eller en bil och det får man vilja såklart men jag kan inte förstå varför man som BESTÄLLARE inte tänker på smaken före utseendet? Och det är något jag verkligen undrar? När det handlar om något vi skall stoppa i vår mun, varför är inte smaken då det första som faller på?
 
Nästan 95 % av alla mail som handlar om en beställning till en fest som kommer till oss saknar information om vad man vill att tårtan skall smaka! De innehåller oftast färgtema med ett par tre färger, ett tema tex, pastell, rutigt, djurtema eller rockigt. Sedan brukar ett gäng bilder medfölja i mailet med inspiration, en fråga om pris och om det är möjligt att genomföra detta. Allt som oftast så saknas informationen om vad det är man vill äta, är det hallon, blåbär, choklad, vill man att den skall vara fräsch, syrlig, vill man ha något krispigt. Jag tänker alltid först på vad jag vill stoppa i munnen för smak innan jag tänker hur jag vill att det skall se ut och ingen går väl på restaurang och beställer ett utseende på maten, utan man väljer väl något man tycker verkar gott? När jag inreder ett rum så tänker jag på det andra, färger, former och kanske tema. 
 
Jag skriver inte detta för att på något sätt ta ifrån folk sina visioner om festteman och färgdrömmar och det kan hända att det är jag som är det svarta fåret i sammanhanget men jag tänker att det vore fint om vi vände på det och BÖRJADE jobba med smaken för att sedan disskutera hur det kommer se ut när det är klart. För hur det än är så blir choklad brunt och hallon rosa och blådär blir inte blått, det blir lila och för oss som inte jobbar med onaturliga "råvaror" eller konstgjorda färgämnen så blir inget turkost eller guld av sig själv. 
Så härligt när man kommer och säger, -vi skall ha kalas och vi vill ha något med äpple! Vad kan du göra med det? Eller vi skall gifta oss på våren, vad finns det för råvaror då? Då blir jag hur glad som helst.
 
Jag vill också att det jag gör skall vara fint och vackert och att laga mat och baka är att vara en konstnär. Jag gör inget som är fult men framför allt så vill jag inte bygga luftslott där allt handlar om hur det ser ut. Jag vill att när man skall sätta tänderna i tårtan så skall den vara så god att man nästan inte bryr sig om alls hur den ser ut. 
Jag känner mig ibland som en inredningskordinatior som får mail om att inreda ett rum istället för att baka en tårta.
Hur det än är så kan man ju inte äta en tapet till lunch och jag tänker att om vi sätter tapeten på väggen så sätter vi smaken på tårtfatet.  Jag tänker att vi måste alla hjälpas åt att bevara huvudsyftet med maten, att den skall vara god!
Hur tänker ni kring detta? 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Linda

Jag tänker just precis sådär som du säger om detta. Jag är verkligen inte alls i närheten av på din nivå men jag jobbar ändå med bakning. När jag började för ett gäng år sedan var det med sugarpaste (visserligen egengjord men ändock) för det var det alla frågade efter. Länge jobbade jag så och en dag kom det bara som en våg över mig. -Jag står och gör skit som jag inte äter själv hela dagarna. Vad fan?! Sedan dess har det hänt mycket och jag tappar -väldigt- många följare på den inställningen men jag kan leva med det. Jag gör det jag gillar och lär mig sånt jag vill lära mig!
Att följa dig/er är så sjukt skönt för alla dessa vettiga tankar om mat och ger en ork att stå på sig! <3

2016-01-20 @ 15:43:56
URL: http://www.sockerdrommen.se
Postat av: Anonym

Du uttrycker dig så fantastiskt bra och har så galet rätt! Tror själv att det ytliga får en alldeles för stor plats i människors liv. Alla ska se så piffiga och snygga ut, skit i hur man mår inuti. Lite samma tänk du är inne på med tårtorna <3

2016-01-20 @ 16:18:24
Postat av: Honey

Hear, hear! Jag tyckte förvisso att vår bröllopstårta, som var klädd i vit sugarpaste med silvriga hjärtan, var jättefin, men det hade ju ALDRIG funkat om den inte varit fantastiskt god på insidan. Att den var utstyrd så var ju lite för tillfället också, skulle jag köpa eller göra en tårta till något annat event så håller jag mig rätt långt ifrån sånt. Känns som om det är jättelätt att hitta tårtor som ser skitfräcka ut på utsidan och sen är det torra sockerkaksbottnar, lite grädde och någon ledsen sylt på insidan, och desto svårare att hitta riktigt maffiga goda tårtor utan en massa konstiga grejor i/på för att folk kanske tycker att de är fula. Tråkigt och jag hoppas att det ändras. Följer dig på Instagram och tycker t ex att det är jättefint att du har börjat göra naturligt bruna praliner. Älskar det!

2016-01-21 @ 10:47:21
URL: http://tigerkatten.blogspot.com
Postat av: My

Vad glad jag blir Linda!!! Stå på dig HEJA HEJA!!! mår man bra själv så har man nåd vunnit högsta vinsten tycker jag:)

2016-01-21 @ 20:56:09
URL: http://feldtsbrodochkonfekt.blogg.se/
Postat av: My

Honey: hej hej! Klart du skall tycka att din bröllopstårta var fin:) Jag tror det kommer mer och mer, hoppas det i alla fall:) De bruna pralinerna säljer ju inte lika bra då va;) haha men det får vara så:) kram och trevlig kväll!!

2016-01-21 @ 20:57:59
Postat av: Catherine

Jag är en helt outbildad hemmabagare som tycker precis som du! Den här trenden att saker ska se goda ut men smaka skit kan jag inte riktigt förstå! Mina bakverk och desserter ser kanske inte mycket ut för världen men de smakar i alla fall gott! Med detta sagt tycker jag att det du gör är väldigt vackert och säkert mycket välsmakande utan allt det där "pyntet" som inte smakar speciellt gott.

2016-01-21 @ 22:03:29
Postat av: Ulla

Hej!
Jag är relativt nystartad som egenföretagare där jag bakar åt andra, och tänker samma sak!
Får beställningar på t.ex en Turtles-tårta. Frågar då vad vill du ha i den? Spelar ingen roll, säger de då!
Jag förstår inte?!
Vem fasen vill sitta o äta en torr, tråkig tårta, med trist fyllning? Även om den är snygg på utsidan?
Nä, jag helst med goda fyllningar (o mycket fyllning!), och även nåt gott på utsidan, marsipan är ju inte så särskilt gott.
Dessutom är det ett skit att jobba med,särskilt om det är lite varmt i köket..
Fram för mera goda fyllningar o saftiga tårtor åt folket! :)

2016-03-14 @ 10:33:41
Postat av: Josefin

Alltså verkligen! Har länge önskat att tårtor man köper ska smaka riktigt bra! Tycker dock att de är svåra att hitta. Hur bra som helst att ni gör det ni tror på. Smaken först och sedan att ni är så noga med vilka råvaror ni använder är toppen!

2016-04-16 @ 22:48:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0