Kasten Rönnowsgatan 10, HALMSTAD 035-121660 Öppet: Tis-Fre 09.00-18.00 Lör 09.00-14.00

Att behöva tänka utanför boxen, är kreativt!

Många tror, att jag retas lite. Att jag tetas lite mot alla som lägger upp praliner gjorda med kemiska färgämnen. Att jag hetsar och spelar Allan Brallan! Det gör jag inte. Jag lägger inte min energi på sådant. Vad jag däremot lägger mig energi på, det är att fan slåss med allt jag har för det jag tror på och det gör jag, varje dag jag vaknar, med varje tanke jag tänker och med mina händer, så står jag på jobbet och gör det JAG tror på. Jag vill titta tillbaka på detta om flera år, många år och när livet närmar sig slutet och så vill jag kunna känna att vi gjorde bra! Jag gjorde det jag kände, i mitt hjärta, var bra och jag gjorde vad jag kunde för att inte bidra med att stoppa konstiga ämnen i folks kroppar genom maten vi äter. Jag gjorde vad jag kunde för att vara snäll mot naturen, bidra till vad jag tror är ett mer hållbart odlande och köpte råvaror där de som odlade dem inte blev skadade av starka kemikalier och bekämpningsmedel. Sedan har jag och min familj en lång väg att vandra vad gäller möbler och alla möjliga produkter vi har i städskåpet, i duschen mm men jag vet att det vi gör på vårt bageri, det jag gör i mitt yrke idag, det är snällt mot de människor som köper bröden och pralinerna eller vad det nu är vi gör och den natur som är berörd mår förhoppningsvis också ganska bra. 
 
Jag har ju förstått att det retar många, mina instagraminlägg, att jag gnider in i nyllet att vi färgar med grönsaker, att vi jobbar utan tillsatser, smakesensser , med mjöl utan askobinsyra mm. Men det är inte så fallet är. Jag tror att många som väljer att bli lite småsura egentligen kanske också vill, men ibland så blir det för mycket och man spärrar. Man vet inte vart i helvete man skall börja, när man börjar tänka så bara tar det stopp och så är det så mycket lättare att bara säga -bläää, det skiter jag i!! Sedan har vi några som vill jobba som de gör, är stolta över det och tycker inte att det är någon fara eller problem med tillsatser, man gör som man vill. Sedan har vi en skara som vill börja, som har tusen frågor och vill veta en massa. Jag försöker verkligen dela med mig där och svara alla så gott jag kan, för varför sitta på en massa info utan att dela med sig om informationen kan bidra till att fler väljer att ta steget att utesluta tillsatser. Har man en produkt som är ren fast man tillsätter, endast bara en pytteliten tillsats, så kan man inte säga att man gör en tillsatsfri produkt, det bara är så, man kan aldrig det! 
 
Jag hymlar aldrig med att jag färgat ner hela världen för bara 4-5 år sedan, kul, kreativt tyckte jag, så in i helvete också! Yey, ni skulle sett, det såg ut som glittrande rymdskepp som man kunde skjuta upp i rymden nästan. Så stolt jag var, HAAA. Mer, mer, desto bättre. konstigt, krångligt, kul! 
 
Men jag måste säga att jag har ALDRIG upplevt något så kreativt och svårt och utmanande som att börja jobba utan konstiga saker. Det är att tänka och jobba utanför boxen, utanför sin trygghetszoon. Plötsligt insåg jag hur lätt det varit att jobba med kemisk färg tex, fan, den bara satte sig pang boom i pralinformen, prickigt, randigt, lager på lager, baam, baam. Alltid kanonresultat, svårt att misslyckas. Plötsligt så stod man där med ett jävla pulver på spenat istället och vad hände då, ja typ ingenting? Eller vad hände när man plötsligt ville baka drömmar? Nää det gick ju inte heller? Eller vad hände med marmeladen om man inte fick ha citronsyra? Allt blev svårt, mycket misslyckanden innan man fick rätt på sakerna, och jag för min del, tycker att det är en fantastisk värld. Och jag är stolt, ganska...har lite svårt att vara nöjd i alla lägen men ändå..stolt. Årets påskägg, shit vad vi slitit med dem, stått med spenat, rådkål, rödbeta, morot och tryckt och duttat och målat och sprayat och donat timma ut och timma in, 10 ägg åt gången. 
 
Så nej, jag för inget krig mot alla som färgar sina praliner, jag för inget krig mot någon speciell men jag hoppas ibland att jag kanske kan så ett litet, litet, litet frö hos någon...som kanske inte nu..eller om ett år men kanske någon annan gång vill vara med och stå och dutta med rödbeta istället för typ Patentblått eller någon annan läskig färg. 
 
Over and out! 
 
Nu sova!
 
/My
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Annieh

Tycker du är grym och du har sått massor med frön hos mig! ÄLSKAR att ni kämpar för att inte använda alla tillsatser! Är i Halmstad då & då, men inte tillräckligt! Hade så gärna kunnat köpa era saker varje vecka!! Fortsätt med det ni gör!!

2016-03-22 @ 21:08:37
Postat av: Anonym

Hej My och resten av Feldt's familjen!
Jag har aldrig skickat ett inlägg via en blogg tidigare men jag måste, som säkert många andra bara säga att jag är så imponerad, inspirerad och glad över det du och ni gör och kämpar för! Ni ger mig inspiration varje dag. Jag var en av dom som testade onaturliga färger, som halkade in i ett projekt på ett bananskal som snabbt kastade in mig i en onaturligt färgad värld av choklad. Som faktiskt fick mig att få magont, jag hade ständigt en klump i hjärtat då jag gjorde de onaturliga pralinerna som efterfrågades. Från att gå in i något där jag enbart använde mig av örter i chokladen till alla möjliga färger till att hitta er! Till att känna att, Nej nu räcker det! Jag la ner allt och har valt att börja om. Jag är en glad amatör som känner att jag äntligen är på väg i rätt riktning, som länge har intresserat mig för ekologi och det naturliga vi har framför oss. Jag sa upp mig, tog tjuren vid hornen och har påbörjat min bageri och konditori utbildning i Stockholm även om den kanske inte är den mest gröna, men den skjutsar mig en bit på vägen. Jag ville med detta bara säga tack! Tack tack tack för allt ni gör! Jag duttar gärna spenat och rödbetor med er om möjligheten någon gång skulle ges. Kämpa på!

2016-03-22 @ 22:56:16
Postat av: Kockrock

Tja. Ni är helt underbara med det ni gör o står för. Önskar fler gjorde som er. Skulle gärna vilja lära mig hur ni gör pulverfärger o hur ni får till pralinerna så bra. Tack för en blogg med hopp om ett bättre giftfritt samhälle.

2016-03-22 @ 23:00:27
Postat av: Anonym

Hej! Hur får ni tag på era naturliga färger? Jag har blivit intresserad av pralintillverkning och jag skulle jättegärna vilja lära mig att skapa praliner med hjälp av naturliga ingredienser. Finns det ett mejl jag kan kontakta dig på?

Ha det gött!

2016-03-22 @ 23:58:18
Postat av: Sofia

Vilket bra inlägg (alla är visserligen alltid bra). Ni tänder hopp om att DET GÅR att påverka folk, det går att göra fantastiska saker utan kemiska preparat och bekämpningsmedel, det går om man bara VILL. Tack för att ni med detta inlägg fick mig att inse att jag också ännu mera måste stå upp för och informera om detta som jag också brinner för. Även om det bara är i liten skala (börja bland vänner, familj, släkt, arbetsplats) så kan man, precis som ni säger, förhoppningsvis så ett litet frö hos någon! Ni är fantastiska!

2016-03-24 @ 13:47:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0